Rentekuttet kan gi lavere boliglånsrente
Norges Banks overraskende rentekutt er det som kan få boliglånsrentene til å gå ned igjen.
Da Norges Bank kuttet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng før jul, bidro ikke kuttet til mer enn å forhindre en økning i renten bankene tar fra sine kunder.
Men etter dagens kutt på 0,25 prosent kan det være grunn til å håpe at bankene snart sender ut brev til kundene sine med melding om lavere boliglånsrenter.
Les også: Kutter renten til 1,5 prosent
Les også: Kronen svekker seg markert
- Jeg tror pengemarkedsrenten vil falle på grunn av dette. Jeg er ikke helt sikker på hva bankene vil gjøre, men det er en mulighet for at de setter ned renten, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea til E24.
- Den sterke konkurransen vil tvinge frem kutt i de beste boliglånsrentene, legger han til.
- Får lite å si
Også sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen, som var en av ytterst få eksperter som spådde at Norges Bank skulle kutte renten på onsdagens rentemøte, tror bankene vil senke sine boliglånsrenter som følge av kuttet.
Men han tror ikke det vil ha så mye å si.
- Jeg tror de færreste vil endre adferd av at boliglånsrenten blir noen tidels prosent lavere, sier Andreassen til E24.
Andre økonomer vil se tiden an før de spår nedgang i boliglånsrentene.
- Det er fortsatt for tidlig å si noe om dette kan gi lavere lånerente til kundene. Det avhenger av om pengemarkedsrenten går ned som en følge av dette kuttet, og den generelle konkurransesituasjonen bankene imellom, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til E24.
Fall i pengemarkedsrenten
Allerede før rentebeskjeden kom fra Norges Bank onsdag, hadde pengemarkedsrenten, eller den såkalte Nibor tre måneders renten, kommet ned på 2,56 prosent. Etter rentekuttet skal den ha felt ned mot 2,40 prosent.
Les også: Pengemarkedsrenten på det laveste på ett år
I landets største bank, DNB, er beste boliglånsrente i dag 3,7 prosent som er 0,55 prosent høyere enn for ett år siden.
E24 snakket med banken før onsdagens overraskende beskjed om at Norges Bank kutter i styringsrenten.
Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB ville da ikke love at det vil komme brev med beskjed om rentenedgang selv om Norges Bank skulle senke sin rente.
- Det er en pedagogisk oppgave å forklare at det ikke lenger er en så klar sammenheng mellom Norges Banks styringsrente og bankenes renter som det var før, sa Midteide.
- Det må blir store endringer i markedene etter et eventuelt rentekutt fra Norges Bank for at det kan bli aktuelt med rentekutt hos oss, la han til.
Risikopåslag
Han forklarte også hvorfor bankens beste boligslånsrente er 0,55 prosent høyere enn for ett år siden da pengemarkedsrenten var like lav som nå.
- Hvorfor er ikke DNBs billigste boliglånsrente lavere i dag?
- Den enkle forklaringen på det er at påslagene bankene må betale ut over Nibor-renten har doblet seg på et halvt år, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til E24.
I «gamle dager», altså før konkursen i Lehman Brothers utløste en internasjonal finanskrise høsten 2008, var det ingen forskjell av betydning mellom Nibor-rentene og den renten bankene faktisk betalte for å låne penger.
Etter finanskrisen har det imidlertid kommet et risikopåslag på Nibor-rentene.
- Dobling
- For et halvt år siden betalte vi en prosent over Nibor. Nå er dette påslaget økt til to prosent, sier Midteide.
Det innebærer at banken låner inn penger til langt høyere rente enn den billigste utlånsrenten for boliglån.
Midteide understreker at langt fra alle boliglån i DNB har den laveste renten.
- Men på grunn av knallhard konkurranse er rentene på boliglån veldig laver i Norge, sier Midteide.