Ingen nye IMF-midler fra USA

USA har ingen planer om å bidra med mer penger til Det internasjonale pengefondets nye krisekasse, slik blant annet Norge gjør.

PÅ PENGEJAKT: – De skandinaviske landenes støtte viser tydelig disse landenes varige forpliktelse til multilateralisme, sa IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse tirsdag.

Ronaldo Schemidt
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det internasjonale pengefondet (IMF) lar hatten gå rundt til medlemslandene for å samle inn 400 milliarder dollar, rundt 1.300 milliarder kroner, til et såkalt regnværsdagsfond.

Tirsdag kom det løfter om lånemidler fra Norge, Danmark, Sverige og Japan. Summen er med det oppe i 286 milliarder, fortsatt et godt stykke unna IMF-sjef Christine Lagardes mål.

– USA har vært veldig klar på at vi ikke har planer om ytterligere finansiering av IMF, sier Lael Brainard i det amerikanske finansdepartementet.

– Vi mener IMF har tilfredsstillende kjerneressurser som er tilgjengelige til å bruke i de utfordringene vi står overfor.

Skandinavisk støtte

Norge, Sverige og Danmark bidrar med til sammen 150 milliarder kroner til IMFs nye krisefond. Norges bidrag er på nær 54 milliarder.

– De skandinaviske landenes støtte viser tydelig disse landenes varige forpliktelse til multilateralisme, sa IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse tirsdag.

Sveriges andel tilsvarer rundt 57 milliarder norske kroner, mens Danmark bidrar med drøye 40 milliarder.

Gjeldstyngede Japan kunngjorde tidligere tirsdag at landet vil skyte inn 60 milliarder dollar, tilsvarende 345 milliarder norske kroner, i krisefondet. Eurosonen bidrar med 200 milliarder dollar (rundt 1.155 milliarder kroner).

Pengebeholdning

Finansministrene i G20-landene skal denne uka møtes i Washington for å diskutere hvordan IMFs pengebeholdning kan bli sterk nok til å motstå krisen i Europa og stimulere euroen.

I en fersk rapport spår IMF at den økonomiske tilbakegangen i eurosonen vil bli noe mindre i år enn tidligere anslått.

Fondet anslår en økonomisk nedgang på 0,3 prosent i inneværende år. For tre måneder siden anslo institusjonen at resesjonen ville bli på 0,5 prosent.

IMFs prognoser innebærer samtidig en vekst på 0,9 prosent i 2013.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nordiske land låner 150 milliarder kroner til IMF

  2. IMF i mål med krisefond

  3. IMFs krisefond passerer 2.700 milliarder kroner

  4. Japan låner milliarder til IMF

  5. IMF-økonom sier opp i protest