Stoltenberg: Naivt å tro at oljen vil redde oss

Statsminister Jens Stoltenberg er usikker på om eurosamarbeidet vil overleve. Men han mister ikke nattesøvnen av den grunn.

«IGJEN OG IGJEN»: Jens Stoltenberg medgir at han er bekymret for eurolandene. - De har prøvd lenge nå uten å lykkes. I stedet kommer problemene tilbake igjen og igjen, sier han. Her er Stoltenberg i Berlin etter et møte med Angela Merkel.

Thomas Grabka
  • Stein Nervik
Publisert:,

- Jeg sover godt om natten, fordi vi har tatt vare på de mulighetene vi har hatt: vist ansvarlig pengebruk i gode tider og satt av penger til vanskelige tider. For det er det som er problemet for mange land i Europa nå. De har brukt for mye penger og har nå ikke penger til å sette inn når problemene dukker opp, sier Jens Stoltenberg.

I går tok han en liten pause i ferien og benyttet blant annet avbrekket til å snakke med VG om uroen i eurolandene.

Bekymringsfullt

Han ønsker ikke å svartmale situasjonen, men innrømmer at det som skjer nå er bekymringsfullt.

- Jeg er bekymret for at eurolandene ikke lykkes. Da risikerer vi at millioner av mennesker vil miste jobbene og folk risikerer å tape sparepengene sine. Det vil gi oss en uoversiktlig situasjon.

- Derfor prøver også eurolandene å unngå at euroen ryker. Men vi kan ikke være sikre på at de lykkes. For de har prøvd lenge nå uten å lykkes. I stedet kommer problemene tilbake igjen og igjen, sier statsministeren.

LES OGSÅ: Stoltenberg lettet over Spania-løsning

- Har beredskap

Stoltenberg forsikrer at regjeringen er klar til å sette inn tiltak og unngå at Norge rammes.

- Vi kan handle raskt. Vi har beredskap og følger med. Men vi er ikke i en situasjon der jeg vil varsle hvilke tiltak nå, sier han.

- Det viktigste er uansett det vi gjør nå. Ved å føre en ansvarlig politikk og holde orden i norsk økonomi. Da bidrar vi til et fornuftig rentenivå, å trygge arbeidsplassene og fortsatt vekst. Samtidig bygger vi opp en buffer slik at vi har handlingsrom til å kunne stå imot dårlige tider.

- Naivt

Samtidig advarer statsministeren folk mot å tro at oljen er en garanti mot krise i Norge.

- Vi så det på 90-tallet. Da opplevde Norge bankkrise, gjeldskrise og høy arbeidsledighet. Og vi hadde oljeinntekter. Det er naivt å tro at oljeinntektene alltid vil redde oss, advarer Stoltenberg.

LES OGSÅ: - Tre dager på å unngå fiasko

Han understreker at Norge vil få problemer på flere områder.

- Eksportbedriftene kan bli rammet hardt. Halvparten av alt vi produserer i Norge selges til utlandet, og de vil selvfølgelig merke at andre land har mindre penger.

Stoltenberg frykter også at tilgang på lån i Norge kan bli lavere i en periode. Men kanskje mest bekymringsfullt:

- Det tredje som kan skje, er at problemene sprer seg til nye vekstøkonomier som Kina og India. Da vil oljeprisene kunne falle, sier Stoltenberg.

- Hvordan vurderer du situasjonen i Europa nå?

- Den er alvorlig fordi det er økende usikkerhet. Veksten nedjusteres og arbeidsledigheten øker. Vi ser at flere og flere land sliter. Krisen biter seg fast og at det kommer nye tilbakeslag, sier statsministeren.

Arbeidsledighet

Og selv om Stoltenberg er økonom er han også opptatt av det som skjuler seg bak diskusjonen om renter, aksjekurser og andre økonomiske størrelser.

- Det som startet som en finanskrise har blitt til en arbeidsledighetskrise. For det er mennesker dette i bunn og grunn handler om. Millioner av mennesker som ikke har arbeid og derfor opplever at de ikke greier å betale avdrag og renter på gjelden sin. Unge mennesker som ikke har råd til å flytte hjemmefra. Mennesker som stenges ute fra arbeidsmarkedet og mister arbeidsevne.

- Finnes det en løsning?

- Jeg skal være forsiktig med å sitte i Oslo og fortelle hvordan man skal løse en krise i Madrid, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Siestaen kan stå for fall i Spania

Han har likevel noen råd å komme med.

- Det er noen fellestrekk som gjelder for flere land. Først og fremst må de modernisere økonomien sin. Mange har tungrodd byråkrati og lav vekst. Og de må rydde opp i skattesystemene sine. De har underskudd fordi de har ønsket seg et velferdsnivå som i Norge og et skattenivå som i USA. Det går veldig dårlig, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    -Naivt å tro at oljen vil redde oss

  2. Stoltenberg advarer bekymringsløse nordmenn

  3. Slik mener Stoltenberg Europa må reddes

  4. Annonsørinnhold

  5. Stoltenberg: – Krisen slår inn i norsk økonomi

  6. Gir milliardlettetil norske bedrifter