IMF-sjef: Hellas bør ikke forvente sympati

– Ta ansvar og slutt å prøve å unngå å betale skatt, er IMF-sjef Christine Lagardes klare beskjed til grekerne.

BETAL SKATT: Grekerne må rydde opp selv, mener IMF-sjefen Christine Lagarde. Her avbildet sammen med tidligere finansminister Evangelos Venizelos.
Publisert:

I et intervju med den britiske avisen The Guardian sier sjefen for det internasjonale pengefondet at det er på tide at Hellas betaler tilbake det de skylder.

Lagarde gjør det klart at IMF ikke har noen planer om å lempe på betingelsene for landets redningspakke og understreker at greske foreldre selv må ta ansvar dersom barna deres blir rammet av budsjettkutt.

– Foreldre må betale skatten sin, sier hun i intervjuet.

Lagarde sier hun har mer sympati med barn som ikke får fullverdig skolegang i Afrika sør for Sahara enn grekere som sliter økonomisk i Hellas.

På spørsmål om hun klarer å blokke ut tanker om mødre som ikke får tilgang på jordmødre og pasienter som ikke får livsnødvendige medisiner, svarer Lagarde:

– Jeg tenker mer på de små barna på en skole i en landsby i Niger, som får undervisning to timer per dag, som sitter tre stykker på hver stol og som ønsker veldig sterkt å få en utdanning. Jeg har dem i tankene mine hele tiden. Fordi jeg mener de trenger mer hjelp enn mennesker i Aten, sier hun.

– Når det gjelder Aten, tenker jeg på alle dem som prøver å slippe unna skatten hele tiden, sier Lagarde, og trekker en parallell mellom grekere som ikke får tilgang på offentlige tjenester og grekere som ikke betaler skatt.

– Jeg synes de skal hjelpe seg selv kollektivt. Ved at alle betaler skatt, framholder hun.

Les også:

Publisert: