Sveitsisk minister: - Bare en tulling ville blitt med i EU

Sveits forsvarsminister Ueli Maurer mener EUs toppledere skriver fra seg ansvar og tror det sveitsiske demokratiet er modellen for fremtiden.

KLAR TALE: - Ingen med vettet i behold vil bli med i EU i dagens situasjon, sier Sveits forsvarsminister Ueli Maurer

RUBEN SPRICH
Publisert:

Islands finansminister uttalte mandag at hun vil inn i EU på sikt med håp om tettere integrering og bedre samarbeid med nabolandene.

Sveits forsvarminister Ueli Maurer har ikke troen på EU-prosjektet og mener alliansen har mistet for mye troverdighet.

SPESIAL: Gjeldskartet

Forhandlinger i Athen

I dag ble det også klart at Troikaen, som vil si EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) er på plass i Athen for å forhandle om milliardlånene med den nye greske regjeringen.

Troikaens siste granskinger viser enda svartere utsikter enn først antatt. De nye anslagene viser at Hellas økonomi vil krympe med 6,7 prosent i 2012. De gamle anslagene var 4,5 prosent.

- Den økonomiske situasjonen er kritisk, sier visefinansminister, Christos Staikouras.

LES OGSÅ: - Troikaen på plass i Hellas

- Folk beundrer oss

Maurer mener EU har mye å lære av Sveits.

- Vi er den beste økonomien i verden. Folk beundrer demokratiet vårt og våre egenskaper, sier Maurer til den tyske avisen Die Zeit.

Han mener flere land burde benytte seg av direkte demokrati slik Sveits lenge har gjort. Med direkte demokrati vil politiske beslutninger tas gjennom folkeavstemning i hver enkelt sak i stedet for at politikere stemmer på vegne av befolkningen.

- Vi er modellen for fremtiden. Å dele ansvar med befolkningen, det er det som er fremtiden, sier han.

Han har lite sansen for det han mener er ansvarsfraskrivelse av europeiske ledere.

- Europa er i en så dårlig tilstand på grunn av at folk trodde de kunne overlate ansvaret til toppolitikere. Til slutt betyr dette bare at ingen har ansvaret, sier Maurer.

Nei til EU

Den høyreorienterte ministerens syn kan se ut til å reflektere Sveits' innbyggeres mening.

Ifølge en undersøkelse utført i mai av MIS undersøkelsesforbund ved Lausanne kommer det frem at 82 prosent av den sveitsiske befolkningen var i mot å innlede samtaler om EU-medlemskap.

LES OGSÅ: