Nordea Markets om Italia og Frankrike:
- Det må kriser til
Nordea Markets spår laber vekst i eurosonen i år og neste år.
«Ja, eurokrisen er over, men ikke Eurosonens problemer. Arven etter krisen er høy arbeidsledighet og gjeld i offentlig sektor.»
Slik omtaler sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets situasjonen i eurosonen i den ferske utgaven av den kvartalvise rapporten «Økonomisk Oversikt», offentliggjort onsdag morgen.
Noen euroland er på bedringens vei, men særlig to land henger etter.
Og det er ikke hvilke som helst land: Frankrike og Italia er eurosonen nest største og tredje største økonomier.
Dermed er disse landenes problemer hele eurosonens problem. Men det er i første rekke franskmennene og italienerne som må løse problemene.
- Stagnasjon
«Stagnasjonen i de to store landene Frankrike og Italia illustrer det vi ofte har sett gjennom historien; Det må kriser til for at upopulære vekstfremmende reformer skal gjennomføres», skriver Juel.
Han mener begge landene sliter med strukturelle problemer som et arbeidsmarked hvor det er vanskelig å få til omstillinger, reguleringer som hemmer bedriftsetableringer, høyt skattenivå og for Italias del korrupsjon og stor svart økonomi.
«Mangelen på akutt krise og behov for bistand fra IMF, som tvinger gjennom reformer, gjør at økonomiene hangler videre,» skriver Juel.
Både i Frankrike og Italia har den økonomiske utviklingen så langt i år vært langt lavere enn ventet.
I Frankrike har verdiskapningen ikke økte i det hele tatt og myndighetene her innrømmet at statsbudsjettet får et større underskudd enn det EU-reglene i utgangspunktet tillater.
Italia har på sin side opplevd en tilbakegang på henholdsvis 0,1 og 0,2 prosent i første og andre kvartal.
Nedjusterer eurosonen
Når så veksten i Tyskland bremser noe opp som følge av sanksjonene mot Russland, bidrar det til å svekke den allerede svake veksten i eurosonen.
«Vi har nedjustert vekstanslagene for Eurosonen til under 1 prosent i år og litt over 1 prosent i 2015. I 2016 anslås veksten å stige til 1½ prosent,» skriver Juel.
Problemet med en slik lav vekst gjør at den skyhøye arbeidsledigheten i eurosonen biter seg fast.
Det synes allerede i statistikken fra EUs statistikkbyråEurostat.
I juli var arbeidsledigheten 11,5 prosent, hvilket var uendret fra juni. Dermed har nedgangen i ledigheten som startet vinteren 2012/2013 da eurosonen begynte å vokse igjen etter år med tilbakegang stanset opp.
Les også: