Slik kan Siv hente inn nesten én milliard til skattekutt

En avgift på plastposer blir kanskje ikke populær, men kan brukes til å gi andre skattekutt.

KOMPROMISS: Mens mange ønsker seg skattekutt, ønsker støttepartiet Venstre også flere «grønne avgifter». En avgift på plastposer i bytte mot andre skattekutt kan gi partiene en joker i budsjettforhandlingene til høsten.

  • Marius Lorentzen
Publisert:

Det er nå en knapp måned igjen til finansminister Siv Jensen presenterer neste års statsbudsjett den 8. oktober.

Mens regjeringen i disse dager legger siste finpuss på budsjettet har spekulasjonene om hva som kommer i budsjettet begynt å prege landets aviser.

For mens statsrådene haler og drar i finansministeren for å få penger til sine hjertesaker, må finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg også innfri på én av de store sakene som velgerne deres etterspør, nemlig skattekutt.

Det har blitt rapportert at formueskatten skal kuttes ytterligere, noe som har satt i gang en stor debatt om hvem som skal få hvilke skattekutt til høsten.

Les også

Frp varsler reduksjon av formuesskatten

Selv om regjeringen og Stortinget vil ha flere milliarder å rutte med neste år, som både kan brukes til nye satsinger og skattekutt, så er det nødvendig å hente inn penger i budsjettet gjennom kutt eller nye inntekter hvis man skal finansiere ytterligere skattekutt.

Et mulig forslag er å hente inn en snau milliard gjennom å avgiftsbelegge éngangsposer, som man får i dagligvarebutikken, med én krone eller to.

I en undersøkelse i 2008 konkluderte det som nå heter Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) med at plastposer i Norge er bedre for miljøet enn papirposer fordi de gjenbrukes i så stor grad til søppelposer, men at det fortsatt produseres for mange.

800 millioner til 1,5 milliarder

Seniorøkonom i analysebyrået NyAnalyse, Terje Strøm, har beregnet hva staten kan hente inn på en slik plastposeavgift basert på tall og opplysninger fra Finansdepartementet.

Terje Strøm

Han kaller det et «kinderegg» i skattedebatten, fordi man på den ene siden kan sørge for mindre miljøskader samtidig som man kan kutte i andre skatter.

Ifølge Strøm viser tallene at det omsettes rundt én milliard plastposer i Norge i året.

- På meget skjønnsmessig grunnlag kan det antas at en avgift som tilsvarer én krone per pose vil gi et proveny på om lag 800 millioner kroner påløpt og 730 millioner kroner bokført, sier han.

- Dette viser at det er mulig å hente inn et handlingsrom til skattekutt gjennom å justere på avgiftsnivået, sier han videre.

Årsaken til at man ikke kan regne én milliard i inntekter for hver krone man legger på i avgift er at folk trolig vil kjøpe færre plastposer.

- En avgift på to kroner per pose kan ventes å gi noe under det dobbelte i økt proveny, sier Strøm.

Finansdepartementet har i sine beregninger presisert at disse anslagene er meget usikre, da det er vanskelig å anslå hvor mye omsetningen av plastbæreposer vil reduseres som følge av at prisen øker.

Kan kutte andre ting

Seniorøkonomen mener avgiften på éngangsposer er ett eksempel på en løsning som kan gjøre det mulig for de fire borgerlige partiene å skaffe til veie penger for å bruke til andre skattekutt, som for eksempel på arbeid og lønn.

Les også

Slik vil Høyre kvele formueskatten

Både Høyre, Venstre og KrF har tidligere åpnet for en slik avgift, og det er derfor ikke usannsynlig at avgiften vil komme på bordet i diskusjonene.

Ifølge Strøm, som tidligere har jobbet som rådgiver for Høyre, så la partiet inn en plastposeavgift i sitt alternative statsbudsjett i 2010, som en inndekning for andre utgifter.

Hvis ikke avgiften kommer opp i årets budsjettforhandlinger, vil den trolig gjøre det med den grønne skattekommisjonen som regjeringen har satt ned.

- Det er ganske sannsynlig at de borgerlige partiene skal kunne klare å bli enige om dette for å dekke inn andre skattekutt, som de mener er viktigere, sier Terje Strøm.

Les også:

Økonomer støtter Støre: - Eiendomsskatt en god idéSiv og Erna kunne fjernet formuesskatten for minst 435.000 nordmennFabian Stang betalte maler svartBedriftsforbundet krever at formueskatten fjernes i høstens budsjett

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Statsbudsjettet 2019: Slik er spillet om «siste liten-avgiftene»

  2. Frp: Ingen hos oss er «Tante Pose»

  3. Her er Siv Jensens skattekutt-forslag

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyre varsler ny skattefest for sine rike onkler

  6. Siv Jensens skattekutt får støtte fra 3 av 20 toppøkonomer