Putin og Xi vil samarbeide enda tettere

Presidentene Xi Jinping og Vladimir Putin lovte å samarbeide enda tettere da de møtte hverandre under avslutningen på APEC-toppmøtet i Kina.

FORMELT: Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping. Putin er gjest i Beijing.

Pool
  • NTB
Publisert: Publisert:Søndagens møte var det tiende i rekken de hadde på under to år. Både Putin og Xi har i løpet av disse to årene understreket hvor like interesser Russland og Kina har, både handelsmessig, investeringsmessig og geopolitisk.

Under søndagens møte undertegnet de to presidentene en rekke avtaler for både gass- og banksektoren.

– Høste fruktene

– Sammen har vi skånsomt tatt hånd om og pleiet russisk-kinesiske forbindelser. Nå er tiden inne til å høste fruktene, sa Xi etter møtet med Putin i Beijing søndag i forbindelse med at toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavet (APEC) ble avsluttet.

Russland og Kina har funnet tonen på flere geopolitiske områder, ikke minst når det gjelder skepsis til USA. De to landene slår seg ofte sammen i FNs sikkerhetsråd, der de begge har vetorett. Det har vist seg hyppig de siste årene, blant annet når Sikkerhetsrådet har stemt over Syria-resolusjoner.

– Sikrer en stabil verden

Putin understreket søndag at det russisk-kinesiske samarbeidet er «viktig for å holde verden på plass innenfor rammene av folkeretten for å gjøre den mer stabil og forutsigbar».

– Du og jeg har gjort mye for dette, og jeg er sikker på at vi vil forsette å samarbeide på denne måten i framtiden, la han til. (©NTB)

Publisert:

Flere artikler

  1. Obama og Putin diskuterte krisen i Ukraina

  2. Verdens toppledere møtes i Beijing

  3. Frihandelens framtid under lupen når Trump deltar på APEC-toppmøte

  4. Økonomisk motvind for G20s vekstmål

  5. Putin vil møte Trump – i Finland