Frp vil ikke øke tollgrensen til 1.000 kroner
I partiprogrammet vil Frp ha en tollgrense på 1.000 kroner. Nå sier finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter at det rekker med den nylige økningen fra 200 til 500.
OPPDATERT: Tirsdag kveld fikk E24 bekreftet at KrF går i mot forslaget, og mye tyder på at Venstre kan gjøre det samme. Det ser dermed ut som at forslaget vil bli vanskelig å få vedtatt.
- Nei, vi vil ikke øke grensen til 1.000 kroner, sier han til E24.
- Frp har lenge kjempet for en økt grense, og 500 kroner er et kompromiss vi har blitt enige om, sier Frp-toppen til E24.
Tirsdag morgen varslet den norske netthandelkjempen komplett.no om mulig utflytting til Sverige.
Konsernsjef Ole Vinje har regnet ut at opptil 200 norske ansatte vil miste jobben hvis fritaksgrensen for moms og toll på kjøp fra utlandet økes fra 200 til 500 kroner, slik det foreslås i statsbudsjettet finansminister Siv Jensen (Frp) nylig la frem. Grensen har stått uendret siden 1974.
Vinje fortalte at han er svært spent på statsbudsjettene som legges frem de neste årene.
– Frp har i sin plattform sagt at de skal øke grensen til 1.000 kroner. Det gjør jo også usikkerheten større fremover. Kommer det 750 kroner neste år eller 1.000 kroner året etter?, spør han.
Nå forteller altså finanspolitiske talsmann at Frp ikke vil kjempe for å ytterligere øke grensen i denne stortingsperioden:
- En grense på 500 kroner vil gjøre mindre skade enn et løft til 1.000 kroner, sier Hagesæter til E24.
- Erna og Siv vil gi meg 40 millioner kroner rett i lommen
- Vurderer utflagging
Dersom den blåblå mindretallsregjeringens forslag blir godkjent av Stortinget, vil du som forbruker fra nyttår kunne kunne kjøpe varer i utenlandske nettbutikker for inntil 500 kroner, uten å betale verken norsk moms eller toll. Du må fremdeles betale moms dersom du kjøper fra norske nettbutikker.
Tidligere har E24 skrevet om Stormberg, giganten XXL, og Blivakker.no som alle vurderer å selge varer til norske kunder fra utlandet dersom den nye tollsatsen innføres.
Hagesæter har fått med seg de negative reaksjonene fra Virke, NHO, og flere nettbutikker, men mener forlaget bør stå:
- Nei, vi kommer ikke til å gjøre retrett på dette. Frp har kjempet for dette lenge, slår Hagesæter fast.
- Samtidig er vi en mindretallsregjering, og må forhandle med KrF og Venstre. 200-kronersgrensen har stått uendet i mange år, og jeg tror ikke det vil være så dramatisk at den øker, sier Hagesæter.
- Dersom samtlige norske nettbutikker flagger ut til Sverige, mener Frp at det er uproblematisk?
- Jeg tror ikke det kommer til å skje. Det vil ha en viss virkning, men før var det en ulempe å handle fra utlandet. Nå blir det enklere og større valgfrihet til forbrukerne, sier Hagesæter.
I intervju med E24 har Høyres Svein Flåtten tidligere i dag uttalt at det i denne saken er viktigere å se mot forbrukerne, enn bedriftene.
Mener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesaken
For at forslaget om økt 200-kronersgrense skal gå gjennom trenger Høyre og Frp altså støtte. Gjennom sitt samarbeid med Venstre og KrF, plikter regjeringen å spørre disse to først.
Venstres alternative statsbudsjett er planlagt fremlagt 3. november.