Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet

Bompengeinntektene i Oslo og Akershus kan bli betydelig lavere i år enn beregnet. Det kan få følger for kollektivsatsing og veiutbygging.

Det ligger an til betydelig mindre inntekter fra bompenger enn ventet i Oslo og Akershus.

Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

I handlingsprogrammet til Oslopakke 3 , som er en plan for utbygging og finansiering av veier og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus, er målet å få inn 3,6 milliarder kroner i bompenger i år.

Nå kan det ligge an til at inntektene blir betydelig lavere enn ventet, skriver NRK.

– Slik det ser ut nå så blir bompengebidraget nærmere 400 millioner lavere, sier finansdirektør og fungerende administrerende direktør Magne Liestøl Larsen i bompengeselskapet Fjellinjen, som er eid av Oslo og Akershus.

Les på E24+

Derfor betaler vi bompenger – og dette er alternativene

Tall fra Fjellinjen viser at det er like mye trafikk i år som i fjor. Grunnen til at inntektene har falt er at antallet fritakspasseringer har økt kraftig etter innføringen av nye bomstasjoner og takster 1. juni. Tidligere utgjorde fritakspasseringene rundt 4 prosent, mens de nå utgjør 40 prosent.

Fornebubanen, sentrumstunnel for T-bane, ombygging av Majorstuen stasjon, modernisering av trikkenettet, E16-utbygging og kollektivløsninger i Nedre Romerike er noe av det som skal finansieres av bompengeinntekter.

Les også

Dale ber om gjennomgang av bompengeselskaper etter Fjellinjen-rapport

Avtroppende fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), som har sittet i styringsgruppen for Oslopakke 3, mener det er krevende når det mangler såpass mye penger.

– Jeg tror vi er nødt til å se på porteføljen og se på hva vi kan gjøre med de prosjektene vi ønsker å sette i gang, når vi skal sette i gang dem, og om de skal settes i gang slik det er forutsatt tidligere eller om man skal justere seg ned, sier Solli.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Samferdsel
  2. Fjellinjen
  3. Bompenger

Flere artikler

  1. Feil ved bomstasjoner i Oslo har kostet Fjellinjen 30 mill.

  2. Sannsynlig Ap-ja til E18-garanti kan bli slutten for fylkesrådet i Viken

  3. Notat om E18-striden: Kan miste 11 milliarder ved nei til motorvei

  4. Utvalg vil skrote elbil-fordelene

  5. Fjellinjen-direktør går av – avdekket kritikkverdige forhold