Rekordutlysning på 185 millioner til forskning i offentlig sektor

I år vil Forskningsrådet prioritere innovasjon innen helse- og velferdstjenester, utdanning, transport og digitalisering. – Det er områder som trenger innovasjon, helst i går, kommenterer Abelia.

INNOVASJON: Regjeringen lyser ut 185 millioner kroner for å styrke innovasjonen i det offentlige i møte med eldrebølgen. Bildet viser statsminister Erna Solberg og utdanningsminister Iselin Nybø på besøk hos Oslo universitetssykehus, i samtale med forsker Kristian Berg (t.v.). Foto: Hallgeir Vågenes, VG
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Regjeringen varsler tidenes største utlysning til forskning i det offentlige på 185 millioner kroner til for å sikre fornyelse i møtet med den kommende eldrebølgen.

Kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter oppfordres til større samarbeid med forskere om å løse det de selv mener er de største samfunnsutfordringene.

– Nøkkelen til å få mest mulig igjen for innsatsen er å forske med offentlig sektor snarere enn pådem, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

– Når de samarbeider med forskere om innovasjon blir det lettere å skalere opp og spre gode løsninger, legger hun til.

Pengene skal gå til prosjekter innenfor en rekke temaer fra flere sektorer, men prioriterer særlig innovasjon innen helse- og velferdstjenester, utdanningssektoren, transport og digitalisering.

Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, leder for utdanning og forskning i Abelia.

Nødvendig innovasjon

– Det er virkelig plusspoeng for å ha tenkt langsiktig. Områder som helse- og velferdstjenester, utdanningssektoren, transport og digitalisering trenger innovasjon, helst i går, sier Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, leder for forskning og utdanning i Abelia, til E24.

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

– Sammenhengen mellom forskning, innovasjon og økonomisk vekst er krystallklar, og land som fornyer næringslivet gjennom forskning, innovasjon og modernisering av offentlig sektor, klarer seg langt bedre enn land som tviholder på tradisjonell næringsstruktur, sier Somdal-Åmodt Vinje.

Les også

Etterlyser satsing på helseteknologi før nettgiganter tar over

Eldrebølge

Regjeringen understreker at innovasjon er en nødvendig forberedelse til eldrebølgen som kommer samtidig som innbyggernes forventninger til offentlige tjenester stiger.

– Da må vi løse oppgavene smartere og bedre. Innovasjonsprosjekter kan sikre et godt samarbeid mellom offentlig sektor og forskere, slik at vi skaper best mulig tjenester til innbyggerne, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Fristen for å søke om innovasjonskronene er 25. september.

Les på E24+

Børskommentar: Er virkelig Gjelsten og Hagens kreftdrøm noe å satse på?

Forskningsrådet, som er et regjeringsopprettet råd ansvarlig for å fremme norsk forskning, opplyser at bare 15 prosent av kommunene oppgir at de har samarbeidet med forskere om sin siste innovasjon.

– Det tallet burde vært mye høyere og det er akkurat det vi ønsker denne utlysningen vil gjøre noe med, sier direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, i pressemeldingen.

Totalt fordelte Forskningsrådet 9800 millioner kroner til forskning og innovasjon i 2018.

Les også

Amerikansk IT-selskap har inngått ny helse-avtale i Norge: – Høye krav til sikkerheten

Les også

Millionoverskudd for Helsesista

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Helse
  2. Forskning og vitenskap

Flere artikler

  1. Kronikk: Forskningsdrevet innovasjon gir omstilling og verdiskapning

  2. Betalt innhold

    Norske forskere får 200 millioner til selvkjørende skip

  3. Ny krisepakke til små og mellomstore bedrifter

  4. EU gir 200 mill. til norsk prosjekt for å teste autonome skip

  5. 80 millioner til nytt petroleumssenter i Stavanger