Kyprosros for Fredriksen

Kypros' utenriksminister skamroser verdens rikeste nordmann.

DEN RIKESTE: John Fredriksen er Norges rikeste person, men har knapt skattet til hjemlandet. Han har også gjort kypriot av seg. Fredriksen har en formue på 42 milliarder kroner, ifølge Kapital.
  • E24
Publisert:

Da Kypros' utenriksminister Yiorgos Lillikas (46) var på sitt første norgesbesøk, benyttet han anledningen til å skryte av øyas nye statsborger, skriver Dagens Næringsliv.

Gleder seg over Fredriksen

Nye og strengere regler har ført til at enkelte rederier har valgt å forlate øya, men ikke John Fredriksen.

Lillikas ba imidlertid ikke om å få se Fredriksens lokaler på Aker Brygge mellom møter med regjering og storting.

- Nei, men jeg har møtt Fredriksen i én sosial sammenheng på Kypros. Vi gleder oss over en hver ærlig mann som vil bli kypriotisk statsborger, sier Lillikas til avisen.

NORGES TI RIKESTE - SJEKK HER!

Museumstøtte

Han viser til at John Fredriksen har drevet omfattende virksomhet fra sin base i Limassol siden 80-tallet, og at selskapene hans er en del av det etablerte maritime miljøet i havnebyen.

Fredriksen får også skryt for å vise ansvar for lokalmiljøet og bidra med gaver og donasjoner. Lokale museer er tilgodesett med Fredriksen-midler, ifølge utenriksministeren.

Var ikke nok i Norge

Det var i begynnelsen av mai i år det ble klart at Norges rikeste gjorde kypriot av seg.

Hovedårsak til at Fredriksen byttet ut sitt norske statsborgerskap var at han ikke klarte å drive forretningene sine tilfredstillende ved å kun være gjennomsnittlig 90 dager i Norge.

Under tidligere regler kunne han og andre nordmenn bosatt i utlandet tilbringe opptil et halvt år i hjemlandet, uten å måtte skatte til AS Norge.

Men da disse reglene ble strammet inn ble det vanskelig for Fredriksen å være nordmann på papiret, uten å betale formueskatt.

Fredriksen-jakt

Norske skattemyndigheter hadde i mange år ønsket at Fredriksen skal flytte tilbake til Norge. I 1999 ba Skattedirektoratet Finansdepartementet endre loven slik at det skulle bli mulig å kreve skatt av John Fredriksen, og skatteflyktinger som ham.

Men et år før hadde hadde høyesterettsadvokat Ole Lund fått medhold i at Oslo folkeregister ikke kunne kreve at Fredriksen flyttet til Oslo.

Hadde de fått det som de ville, ville Fredriksen hatt skatteplikt til Norge.

Hold deg oppdatert på siste nytt om Fredriksen og resten av toppene i norsk næringsliv. Meld deg på nyhetsbrevet fra Næringsliv24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Flytter til Kypros, igjen

  2. Flytter nytt rederi til Kypros

  3. Vil bygge bro til Fredriksen

  4. Skatteflyktningene

  5. Fredriksen hamstrer kontrakter