Analytiker advarer om ny Italia-storm

Nordea Markets' sjefanalytiker Jan von Gerich venter at italienske statsrenter skyter fart igjen. 

GJELDSURO: – Høyere renter på italienske statsobligasjoner er nær uunngåelig, skriver Jan von Gerich i Nordea om den italienske gjelden.

ILLUSTRASJONSFOTO: FILIPPO MONTEFORTE AFP
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Italias turbulente finansmarked har vært noe roligere i år, men i mai begynte investorene å bli nervøse igjen, blant annet for landets budsjettunderskudd.

Gerich i Nordea Markets advarer nå om at politisk uro på nytt kan svekke verdien på den enorme italienske gjelden og sende statsrentene opp igjen.

– Italias politiske risiko er veldig reell, og økt usikkerhet ligger an til å tynge de økonomiske utsiktene ytterligere, skriver han i en fersk analyse.

Gerich mener situasjonen nok kommer til å bli verre før den blir bedre, og peker på at Italia-gjelden er blitt mer sensitiv til politisk risiko.

Han trekker frem at uenighetene innad i den populistiske regjeringen, bestående av partiene M5S og Ligaen, er så betydelige at samarbeidet nok ikke vil overleve mye lenger. I tillegg kommer «uunngåelige» konfrontasjoner med EU, påpeker han.

Les også: – Italias gjeld er Europas store problem

Tviler på italienske banker

Spesielt skummel er Ligaen-leder Matteo Salvini, Italias visestatsminister, med sin konfronterende holdning, mener Gerich.

Han spår at den eneste måten å få Salvini til å snu på er en ny gjeldskrise, som analytikeren mener vil kreve langt høyere renter enn de Italia betaler i dag.

Uroen kommer på et dårlig tidspunkt, da den største kjøperen av statsobligasjoner, den europeiske sentralbanken (ESB), har sluttet med såkalte kvantitative lettelser, ifølge Gerich.

Det har frem til nå vært med å holde rentene nede.

(saken fortsetter under figuren)

Dermed må andre kjøpere øke sine investeringer for å unngå at statsrentene stiger, men interessen, spesielt fra utenlandske investorer, er følsom for den økonomiske og politiske situasjonen.

– Utlendinger eier fortsatt nesten en tredjedel av Italias gjeld, og er normalt sett de første til å kaste kortene. Det så vi i fjor da den nåværende regjeringen var på plass, påpeker Gerich.

Analytikeren tviler også på at italienske banker, som eier rundt 20 prosent av gjelden, har det som trengs til å plukke opp hansken. Heller ikke en ny runde med såkalt LTRO-finansiering fra ESB, som er langsiktige lån med med gunstig rente til bankene, tror han vil være nok.

Massiv gjeld

Italias statsgjeld på 2.500 milliarder euro tilsvarer i overkant av 130 prosent av landets verdiskaping.

Det er mer enn det dobbelte av den anbefalte øvre grensen i eurosonen på 60 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Nordea Markets viser til at forholdet mellom gjeld og verdiskapning ikke har falt gjennom den siste tiden med en økonomisk opptur, og er forventet å stige videre.

– Italia trenger lavere styringsrente og økonomisk vekst for å redusere forholdet, påpeker Juha Vainikainen i Nordea Markets.

Med en svak økonomisk vekst som ikke er ventet å vokse fremover, er ikke meglerhuset spesielt positive til utsiktene, ifølge analysen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skjebnedag for Italia: – Investorene har tatt gleden på forskudd

  2. Nettsted: Russisk-italiensk oljehandel skulle gi millioner i støtte til «Europas Trump»

  3. Enighet om ny regjering i Italia

  4. Annonsørinnhold

  5. Stadig større resesjonsrisiko: – Negativt syn på de globale vekstutsiktene

  6. Betalt innhold

    Rentefall skaper frykt for finansboble: – En dag sprekker det