Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet

Høyre mener de er enige med Arbeiderpartiet om å satse på flytende havvindparker, men Espen Barth Eide (Ap) mener regjeringen somler.

IKKE FORNØYD: Espen Barth Eide (Ap) er skuffet over at høyreregjeringen ikke er mer offensiv i å fremme investeringer i havvindparker. Lene Westgaard-Halle (H) mener det er tverrpolitisk enighet.
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert: Publisert:

Fredag skrev E24 at Equinor tenker på å utvikle og drive det som kan bli en av verdens største vindparker utenfor Kanariøyene, ifølge en pressemelding fra lokale myndigheter.

Investeringen vil beløpe seg på 860 millioner euro, tilsvarende 8,43 milliarder kroner.

Slike investeringer skulle Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide gjerne sett langs norskekysten.

I likhet med flere av regjeringspartiene jobber han for at havvind skal bli Norges neste store industrieventyr.

Les mer: Mener staten mangler havvind-strategi: – Har ikke satt noen tydelige mål

Les også

Equinor vurderer havvindinvesteringer på 8,4 milliarder utenfor Kanariøyene

– Skuffende

– Det er utmerket at Equinor vil satse stort på verdens så langt største flytende havvindprosjekt i Spania. Men dette burde også skje utenfor norskekysten, sier Eide til E24.

Han peker på områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø som «åpenbare steder» der norsk industri kan satse på havvind, og understreker at også NVE har anbefalt disse lokalitetene for energiproduksjon til havs.

– Det er skuffende at høyreregjeringen ikke er mer offensiv i å fremme denne åpenbare framtidsnæringen slik Arbeiderpartiet har foreslått i Stortinget, sier Eide.

Arbeiderpartiet etterlyste i mars tiltak fra regjeringen for et nytt industrieventyr innen havvind i en debatt i Stortinget.

De vil sikte mot at havvind på norsk sokkel skal ha en kapasitet på 3.000 megawatt i 2030, og samtidig vil de gi Statnett ansvar for å utvikle og drifte et strømnett i Nordsjøen.

I tillegg har partiet ambisjoner om at norske bedrifter skal stå for 10 prosent av den globale omsetningen i havvindmarkedet, og omsette for 50 milliarder kroner årlig.

– Nå må regjeringen slutte å somle. Områder må åpnes og det må investeres. Hvis ikke står Norge i fare for å tape kappløpet. Det vil gå ut over norsk industri, sier den tidligere utenriksministeren- og direktøren i WEF, Barth Eide.

– Tverrpolitisk helt enig

Høyres Lene Westgaard-Halle er medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og hun ser ingen uenighet mellom Arbeiderpartiet og Høyre om utviklingen av norsk havvind.

– Vi vedtok dette i 2017, men det er fint vi er enige, sier Halle om tiltakene som Arbeiderpartiet foreslår.

Les også

Ønsker fortgang innen havvind i Norge: – En gigamulighet

– Vi må satse på havvind ved å ha en tverrpolitisk enighet - man må gjerne konkurrere om hvem som er grønnest, men her er vi faktisk tverrpolitisk helt enig, fortsetter hun.

– Før sommeren skal vi åpne 1-2 områder for utvikling av havvind-prosjekter. Dette er utrolig spennende, og kan bli et fremtidig norsk industrieventyr, sier hun til E24.

Halle mener havvind-satsingen må handle om teknologiutvikling, og ikke nødvendigvis ren strømproduksjon, på grunn av Norges unike offshore-kompetanse fra oljesektoren, og prislappen som følger utviklingen av havvindparker.

– Det er svindyrt med flytende havvind akkurat nå. Tanken med å åpne to områder i Norge er fordi vi ønsker å bli best på teknologien - om det skulle vært ren produksjon av strøm ville det blitt dyrt med subsidiene, sier hun.

Vindbransjens organisasjon Norwea har tidligere utfordret politikernes visjoner om havvindsatsing i Norge, og beregnet at tre flytende vindprosjekter på 500 megawatt hver i Nordsjøen vil kreve tre til fire milliarder kroner i årlig støtte (se faktaboks)

Les mer: Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

Les også

Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

Ulik grad av satsing

Eide sier han ikke har registrert noen iver fra Høyre om å skape en havvindindustri, selv om han tror energikomité-kollega Halle og han selv tenker svært likt.

Aller mest savner han tydeligere tiltak fra regjeringens side.

– Vi snakker om grader av satsing, ikke uenighet om mål - vi er helt sikkert enige om at det skal bli noe av, men vi vil bruke statens krefter til å gå tyngre inn for å skape en industriell satsing, mens Høyre vil bruke private hender, sier Eide.

Han trekker frem Danmarks energisektor som eksempel på et suksessrikt statlig subsidieprogram, hvor en aktiv næringspolitikk fra staten bidro til å skape et havkraftsmarked som nå tjener penger uten subsidier.

– Det er langt fra sikkert at de ville vært der de er i dag uten subsidiene, og vi vil bruke det vi kaller tålmodig kapital for å komme dit med norsk havvindindustri, sier han.

Både Halle og Eide mener flytende havvindparker gir enestående muligheter for norsk industri.

– Dette er noe vi virkelig prioriterer. Selv om opposisjonen prøver å stille oss i et dårlig lys, mener Halle.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Fornybar energi
  3. Arbeiderpartiet (Ap)
  4. Høyre (H)

Flere artikler

  1. Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

  2. Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg

  3. Forslag til helgens landsmøte i Frp: Vil stanse vindkraft på land

  4. Frykter fastlåst politisk situasjon: Mener havvind kan løse flokene i det grønne skiftet

  5. Alternativene til vindkraft: Dette kan det koste