– Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år

Økonomene er uenige om det blir nok en renteheving i 2019. Danske Bank mener det er smart av sentralbanksjefen «å ikke binde seg til masten» med september-guiding.

FORVIRRING: Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, mener torsdagens rapport fra Norges Bank lett kan føre til forvirring til markedet, ettersom den kan tolkes alle mulige veier.
 • Hanna Ghaderi
 • Sindre Hopland
Publisert:

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, tror for øvrig at rentetoppen er nådd for denne gang.

– Når vi kommer til september tror vi renten vil bli holdt uendret, men at sentralbanken i sin nye rentebane vil la det være en viss sannsynlighet for enda en renteheving, og avlyse den siste rentehevingen i desember.

Som ventet holdt Norges Bank renten uendret på 1,25 prosent, men peker på større usikkerhet internasjonalt enn tidligere.

Les også

Norges Bank: Utsiktene for ny renteheving er lite endret

Avhengige av gode nøkkeltall

Sjeføkonom Kari Due-Andresen.

I Danske Bank er man derimot mer sikre på at rentehevingen kommer i annerledeslandet Norge, som i motsetning til resten av verden hever renten, mens andre kutter den.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sier torsdagens rapport fra Norges Bank er en av de korteste han har sett.

– Rapporten skaper forvirring i markedene fordi den kan tolkes i alle retninger. Her kan man tolke både at det kommer renteheving i september eller senere i år, eller at renteheving uteblir, sier han.

Men Jullum og Danske Bank mener sentralbanken vil holde stødig kurs, så lenge nøkkeltallene viser vekst.

– Vår mening er at om BNP-tallene og regionalt nettverk i september kommer inn over trenden, så vil det bli en ny renteheving i år, og fortsetter:

– Men er smart av Olsen og ikke binde seg til masten ved å nevne september i rapporten, sier Danske Bank-økonomen.

Den 10. september kommer resultatene fra undersøkelsen regionalt nettverk, som er en av de viktigste nøkkeltallene for Norges Banks inntrykk av den norske økonomien.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

Som forventet

Hun forteller videre at det ikke var noen som forventet en renteøkning, ettersom Norges Bank som oftest forholder seg til strategi på mellommøtene.

– Det var spenning knyttet til om de ville uttale seg noe om utsiktene videre, og et endret verdensbilde gjør at disse endrer seg for global økonomi, som igjen fører til at renten ikke skal opp.

Også DNB tenker som Handelsbanken, og sjeføkonom Kjersti Haugland sier det er god sjanse for at man ikke får noen rentehevinger i år.

– Det er høy risiko for at det ikke kommer noen heving i år. Risikobildet har endret seg utenlands, og vi tror det er fornuftig av Norges Bank å være forsiktige, sier DNBs sjeføkonom.

Et endret risikobilde

Når Norges Bank nevner at risikobildet internasjonalt er endret, mener økonomene at det er to ting som veier tyngst for sentralbanken.

 • Handelskrigen mellom USA og Kina ser ikke ut til å bedre seg, og situasjonen har forverret seg siden forrige rentemøte, med flere tolltrusler og sabelrasling.
 • Brexit-uroen har også forverret seg etter at Boris Johnson tok over styringen som statsminister i Storbritannia i juli. Den siste månedene har det kommet flere meldinger om store forberedelser på hard brexit, altså at britene forlater EU uten en avtale.

Samtidig er det også viktige nøkkeltall fra både Kina og Tyskland som har skuffet de siste dagene, og onsdag ble en merkedag da både den britiske og amerikanske rentekurven inverterte.

Det vil si at at renten på tiårige statsobligasjoner faller under renten på de toårige, og har varslet hver eneste resesjon de siste 50 årene, noe som førte til store børsfall på Wall Street onsdag kveld.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Rente

Flere artikler

 1. Sjeføkonom tror rentetoppen allerede er nådd: – Norges Bank må avlyse rentehevingen

 2. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

 3. Flere banker spår tidligere rentehopp. Særlig én ting vil avgjøre når lånet blir dyrere.

 4. – Boligprisene viser at Norge trenger høyere rente

 5. Regionalt nettverk: Optimismen øker blant de norske bedriftene