Norske nøkkeltall

Norsk BNP falt etter oppgang måneden før

Svake industritall trakk fastlandsøkonomien ned i august, ifølge SSB.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Norsk bruttonasjonalprodukt (BNP) falt 0,2 prosent i august, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var ventet at tallene ville korrigere ned. Økonomene ventet i snitt en nedgang på 0,4 prosent (konsensus), ifølge Nordea Markets, som selv spådde 0,3 prosent ned.

– Månedsveksten i august trekkes ned av svake industritall. Nedgangen på månedsbasis må ses i sammenheng med svært høy vekst i juli, skriver SSB.

Industrien gikk ned 1,3 prosent. Annen vareproduksjon falt 0,6 prosent – den omfatter primærnæringene, bygg og anlegg og elektrisitetsproduksjon.

Reviderer ned

«Produksjonen i sommermånedene påvirkes av ferieavvikling, og gjør sesongjusterte tall for disse månedene mer usikre», skriver SSB.

Veksten i juli er revidert ned fra 1,0 prosent i forrige publisering, til 0,8 prosent nå. For andre kvartal er veksten revidert ned fra 0,7 til 0,6 prosent.

Ettersom tallene svinger mye fra måned til måned, fremhever SSB veksten i forrige tremånedersperiode, altså juni-august. Denne var på 0,7 prosent.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener tallene støtter synet om en solid norsk økonomi for øyeblikket.

– Den nåværende solide innenlandske veksten kan isolert støtte videre rentehevinger, men viktige tall fra utlandet tynger utsiktene også for Norge, skriver Aamdal i et notat og legger til at tallene ikke vil endre Norges Banks renteutsikter.

Analytiker Kristoffer Lomholt i Danske Bank peker på sin side på at BNP i fastlandsøkonomien bommer litt på forventningene ettersom revidering ned i andre kvartal og august-tallene betyr at veksten har vært litt svakere enn ventet.

– Veksten i fastlandsøkonomien er fortsatt over trenden og er dermed ingen «game changer» for markedet, skriver Lomholt på Twitter.

Her kan du lese mer om

  1. Norske nøkkeltall
  2. BNP
  3. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

  1. Svakere vekst enn ventet i norsk økonomi i tredje kvartal

  2. Noe svakere vekst enn ventet i norsk økonomi

  3. SSB: BNP-vekst på én prosent i juli

  4. Annonsørinnhold

  5. Veksten i norsk økonomi bremser mer enn ventet

  6. Industriproduksjonen overrasker positivt i januar