Norske nøkkeltall

Norsk PMI faller til laveste nivå siden mai 2009

Ikke siden finanskrisen har innkjøpssjefindeksen falt så mye som i mars. – Jeg får frysninger, sier industri-topp.

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri falt med 9,7 poeng i mars til 41,9 poeng. Dette er det laveste nivået siden mai 2009, ifølge DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA) som i samarbeid utarbeider PMI-tallene.

Rundt 80 bedrifter har svart på undersøkelsen for mars, som ble tatt opp i løpet av forrige uke. E24 får opplyst at antall besvarelser ligger på samme nivå som de siste månedene.

Kraftige fall for flere indekser

– Jeg får jo frysninger av denne PMI-en, for den gir klare assosiasjoner til finanskrisen. Både produksjonsindeksen, ordreindeksen og sysselsettingsindeksen er på nivå med finanskrisen, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til E24.

Nedgangen drives av kraftige fall i indeksene for produksjon, ordre og sysselsetting. Ordreinngang og sysselsetting faller henholdsvis 18,8 og 17 poeng til 34 og 33,3 på sine respektive indekser. Produksjonsindeksen på sin side faller 11,4 poeng til 36,0.

På motsatt side stiger indeksen for leveringstid 16,2 poeng til rekordhøye 73,9, noe som demper nedgangen i indeksen. Det opplyses at en høy indeks her normalt indikerer høyere aktivitet, men mange av respondentene har vist til transportproblemer og ustabil deletilgang som årsak til lengre leveringstid denne gangen.

– Det er liten tvil om at tjenesteytingen er rammet hardt, men dagens PMI viser at også industrien rammes hardt, sier Sunde.

Han mener PMI-tallene er i tråd med det Norsk Industri får av rapporter fra egne medlemsbedrifter.

– Dagens PMI-tall er grusomme, og underbygger våre egne undersøkelser. De viser at også industrien rammes veldig hardt, ikke bare over tid men også ganske umiddelbart, sier Sunde.

Les på E24+

Frykter han må helle 10.000 liter øl i Vågen

«Alle» er rammet

Mandag gjorde Norsk Industri en undersøkelse om hvilke omsetning industribedriftene venter i mars og april 2020 sammenlignet med samme periode året før.

– Essensen er at en snau tredjedel har omsetning som i fjor, en snau tredjedel har en nedgang på over 40 prosent, og en drøy tredjedel har mellom null og 40 prosents nedgang, sier Sunde.

– Både småbedrifter i industrien, oljesektoren og forbrukerorientert industri er rammet. Dette kjenner vi igjen fra finanskrisen. Dette er også interessant med tanke på kompensasjonsordningen som kom på fredag. Den blir særlig relevant for de selskapene som har størst fall i ordre på kort sikt, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. PMI
 3. DNB
 4. Industri
 5. Aksjelive

Flere artikler

 1. Norsk PMI stiger marginalt i april, produksjonsindeksen faller til ny bunnrekord

 2. Optimismen i industrien falmer etter nye smitteverntiltak

 3. Industrien venter svak oppbremsing etter nye smitteverntiltak

 4. Annonsørinnhold

 5. Norsk PMI varsler fortsatt at industribunnen ikke er nådd

 6. Norske innkjøpssjefer tror industrifallet er over – høyeste PMI siden før coronakrisen