Svenske rentemøte kan svekke norske kroner

Global usikkerhet fører trolig til at den svenske sentralbanken vil droppe signaler om fremtidig renteheving. Det kan svekke valutaen også her hjemme, selv om Norges Bank tidligere har varslet renteheving denne høsten.

RENTEMØTE I SVERIGE: Den svenske Riksbanken vil trolig nedjustere renteforventningene på torsdag, noe som sannsynligvis svekker både svenske og norske kroner. Foto: Thommy Tengborg / TT
Publisert: Publisert:

Torsdag kommer den svenske sentralbanken, Riksbanken, med ferske prognoser og rentebeslutning. Det er bred forventning om at renten holdes uendret på minus 0,25 prosent.

Ifølge Bloomberg venter de fleste økonomer nå at Riksbanken vil fjerne tidligere signaler om renteheving ved årsskiftet.

Det skjer etter at handelskrig og globale vekstbekymringer har blitt besvart med rentekutt i USA og planer om ytterligere krisetiltak i eurosonen.

– Nå begynner Riksbanken å rasle med sabelen og det kan komme signaler om en enda lettere pengepolitikk fremover, sier Nordea Markets' valutaanalytiker Joachim Bernhardsen.

Nordea tror Riksbanken vil komme med et «duete» budskap, med andre ord at renteutsiktene nedjusteres.

– Det vil være dårlig nytt for svenskekronen, som kan smitte over på norske kroner, tilføyer han.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Svenske og norske kroner i tospann

Nordea kutter onsdag sin svenske renteprognose, og venter nå et kutt til minus 0,50 allerede i desember – der den trolig vil bli liggende ut 2021.

– Om vi får de signalene allerede i morgen, er ikke sikkert, men de vil i hvert fall begynne å nedjustere rentebanen, sier Bernhardsen.

Hvor mye svenske og norske kroner vil svekke seg på en slik beskjed er usikkert.

– Det spørs hvor mye de kommer til å nedjustere, og det blir vanskelig å overgå markedet i «duethet», sier han.

Den siste tiden har norske og svenske kroner vist en stadig tettere korrelasjon.

Bernhardsen påpeker at usikre tider globalt har ført til en generell trend der investorene selger seg ut av mindre og illikvide valutaer, noe som rammer både svenske og norske kroner.

– Begge er små åpne valutaer som blir preget av det som skjer globalt, men vi ser også at markedet tar det som skjer i Norge og Sverige litt for ett. Vi preges veldig av det som skjer i Sverige, selv om det er store forskjeller i økonomiene, sier han.

Les også

Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

Kortsiktig støtte fra Norges Bank

Nordea venter fortsatt norsk renteheving i september, og tror det kan gi kortvarig støtte til kronekursen. Historisk har rentehevingene ofte ført til et par prosent sterkere krone i dagene rundt rentemøtet.

– I sum er det veldig liten drahjelp, så vi tror at bildet med svak krone i lys av det globale risikosentimentet vil fortsette, sier Bernhardsen.

Han påpeker at det fortsatt er mange usikre triggere der ute; både handelskrig, brexit og en svak svenske krone, som ikke blir bort med det første.

Nordea har derfor en kroneprognose på 10,25 mot euro ved årsskiftet. Det er det svakeste noensinne. Dagens kronekurs lyder på 9,98.

– Veksten globalt sett kan ta seg opp igjen neste år når sentralbankenes stimuli har fått effekt. Det er noe sånt som skal til for at markedet får tilbake troen på norske kroner. Inntil videre forblir det en usikker verden, tror Bernhardsen.

Les også

Norge forbereder seg på Brexit: Frykter kø og kaos

Les også

Dyr dollar og euro rammer handelsbransjen: – Lenge siden det har vært så
utfordrende

Les også

Rekordhøye gullpriser og svak krone tynger norske gullsmeder

Publisert: