Sjeføkonom i Swedbank: – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener Norges Bank har gjort en riktig beslutning og at den uendrede renten viser at norsk økonomi har nådd bunnen.

POSITIV: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, her sammen med statsminister Erna Solberg etter sentralbanksjefens årstale tidligere i år, ser positivt på Norges Banks rentebeslutning.
  • Mathias Vedeler
Publisert:

– Dette er en god nyhet. Norges Bank ser at norsk økonomi er blitt noe bedre. Vi er ute av en resesjon til tross for kjempefall i oljeinvesteringene. Vi får bekreftet at vi er kommet ut av oljenedturen uten at det har raknet, sier Harald Magnus Andreassen sjeføkonom i Swedbank.

Norges Bank bestemte torsdag at styringsrenten holdes uendret på 0,5 prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen sa også at renten mest sannsynlig blir liggende på dette nivået den nærmeste tiden.

Det er en tydelig endring fra signalene Norges Bank ga i vinter. Da sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet renten forrige gang, under rentemøtet i mars, sa han at det trolig ville komme et rentekutt til.

Ikke redd for kronekursen

– Analysen er at norsk økonomi har rundet hjørnet. Vi ser at veksten i boligprisene og gjelden er for høy. Kronekursen er historisk svak, det er derfor ikke grunn til å kjøre enda hardere på pengepolitikken, sier Andreassen.

Kronen styrker seg imidlertid markant etter nyheten. En euro kostet kl. 10:42 omtrent ni øre mindre enn den gjorde før beslutningen ble kjent.

På spørsmål om vi risikerer at kronen blir for sterk, og om det kan skape trøbbel for veksten i norsk økonomi, svarer Andreassen:

– Nei, det skal mer til. Vi er fremdeles på en kronekurs som er langt under det normale. I tillegg har lønnsveksten kommet seg ned.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken er enig i dette.

– Kronen har svekket seg voldsomt de siste årene, og noen prosenter nå vil ikke ha de store konsekvenser for norsk realøkonomi, sier han.

Grangård mener dagens hopp i kronekursen skyldes at noen utenlandske banker, i motsetning til de nordiske bankene, trodde på rentekutt.

– Vi tror ikke at det blir en varig styrking av kronen fremover. Det vi ser nå, er det vi får fra dette rentemøtet, sier han.

Les også

Motsyklisk kapitalbuffer holdes uendret

Tror dette er rentebunnen

Norges Banks nye rentebane har 20 prosent sannsynlighet for rentekutt i desember og ytterligere 20 prosent i mars.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets mener dette viser at rentebunnen er nådd.

– Norges Banks rentebane og retorikk er helt i tråd med det vi hadde ventet på forhånd. Verbalt uttaler sentralbanken langt på vei at dette blir rentebunnen, sier han med henvisning til sentralbanksjefens uttalelser om at renten «mest sannsynlig» blir værende uendret «den nærmeste tiden».

Syed får støtte av Kyrre Aamdal og Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

– Begrunnelsen for beslutningene var som ventet, med økt risiko for finansielle ubalanser, høyere inflasjon enn ventet og bedre vekstutsikter, som tilsier mindre behov for rentekutt. Rentebanen indikerer nå om lag 20 prosent sannsynlighet for et rentekutt i desember, skriver de i en oppdatering til sine kunder

– Vi tror nøkkeltallene vil fortsette å vise bedring fremover og at Norges Bank vil holde renten uendret også i desember, skriver økonomene.

Les også

 – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen

Les også

– Et møte for å vurdere situasjonen i finansmarkedene

Les også

Øystein Olsen fortsetter som sentralbanksjef i seks år til

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Endrer ikke renten: Avlyser flere rentekutt

  2. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  3. Eksperter: Disse hendelsene vil prege kronekursen fremover

  4. Olsen kutter ikke renten

  5. Sjeføkonom: – Spent på om Norges Bank vil si at rentebunnen er nådd