Næringen om ny finansskatt på 3,5 milliarder: – Dette kommer som julekvelden på kjerringa

Det ligger an til at finansnæringen får seg en kalddusj i statsbudsjettet for 2017. En ny finansskatt er på vei. Nå raser Finans Norge, som sier de er overrasket over skatten.

FINANSMINISTER: I statsbudsjettet for 2017 planlegger Siv Jensen å legge frem et forslag om å innføre en skatt rettet mot finansnæringen på 3,5 milliarder kroner.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Jan Lilleby
Publisert:

Onsdag ettermiddag er skatteforliket mellom de seks partiene Frp, Høyre, Venstre, KrF, Arbeiderpartiet og Senterpartiet klart.

Et av de mest omstridte punktene skal være en ny skatt rettet mot finansnæringen.

Finansdepartementet har forsikret partene i skatteforliket om at regjeringen allerede i neste års statsbudsjett vil belaste norsk finansnæring med en ny skatt på 3,5 milliarder kroner, skriver DN (krever abonnement).

I skatteforliket står det:

«Det innføres en finansskatt fra 2017. Dette er en skatt på merverdien i finansiell tjenesteyting, og sees i lys av at sektoren er unntatt fra merverdiavgift».

Det hersker imidlertid usikkerhet omkring hvordan skatten skal innrettes.

Nå raser Finans Norge, som representerer mer enn 240 finansbedrifter og 50.000 ansatte.

– Uklar

Hovedorganisasjonen mener at det hersker usikkerhet om hvordan finansskatten skal innrettes og mener den fremstår som uklar.

OVERRASKET: – Dette kommer som julekvelden på kjerringa, sier samfunnskontakt Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix

– Hva finanskomiteen mener med en skatt på merverdien i finansiell tjenesteyting, er svært uklart. Det kan både være en ordinær moms som blir lagt på prisen til kundene, eller en ren særskatt som svekker næringen, heter det i en pressemelding onsdag.

DN skriver at kilder forteller at Finansdepartementet frem til i høst skal ferdigstille en modell for finansskatt som ligner den danske – som vil si at skatten ikke skal legges direkte på tjenester, men som en ekstra skatt på lønn eller overskudd i næringen.

– Danmark er det eneste landet vi vet om i Europa, som har innført en særskatt på finansnæringen. I EU har man bestemt at man hverken skal ha merverdiavgift eller særskatt på finanstjenester, sier Jan Erik Fåne, direktør kommunikasjon og samfunn i Finans Norge.

– Som julekvelden på kjerringa

Fåne mener finansskatten kommer overraskende på.

– Dette kommer som julekvelden på kjerringa, sier han.

– Så sent som for fire år siden så fremla Stoltenberg-regjeringen og daværende finansminister Sigbjørn Johnsen et statsbudsjett hvor denne modellen ble vurdert. Konklusjonen fra alle partiene på Stortinget var at dette er en dårlig løsning. Derfor er det overraskende at det er en Høyre/FrP-regjering som kommer til en slik konklusjon, mener han.

Da regjeringen i oktober i fjor la frem sitt forslag til endringer i skattesystemet, ble de samlede skatteinntektene til staten foreslått senket med 13,8 milliarder på tre år.

Ett av forslagene var imidlertid ny avgift på finansielle tjenester som skal gi 3,5 milliarder kroner i nye inntekter i staten.

– Det har vel vært annonsert før at det er aktuelt med en særskatt mot finansnæringen?

– Det som har vært diskusjonen de siste to og et halvt årene har vært om man kan skal innføre moms på finansielle tjenester. Det en avgift som sluttbrukeren og kunden må betale. Det er noe helt annet, sier Fåne.

– Men vil ikke en særskatt mot finansnæringen ala den danske modellen lempes over på kundene til slutt?

– Joda, det er kundene som vil måtte betale dette til syvende og sist.

– I et momssystem hadde man jo da i hvert fall kunne trukket fra for inngående moms og næringslivskunder kunne trukket fra momsen fra finansielle tjenester. Det hadde vært et vanskelig og komplisert system, men mye mer foretrukket enn den danske modellen, sier han.

Les også

Skatteforlik uten SV

Les også

– Solide banker bidrar til trygghet

Les også

DN: Skatteforlik mellom regjeringen og opposisjonen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Bank
 3. Finans Norge
 4. Gjensidige Forsikring
 5. Vardia
 6. Protector
 7. Storebrand

Flere artikler

 1. Ny finansskatt: – Kundene og de ansatte får regningen

 2. – Vi trenger ikke flere steiner i sekken

 3. Attac mener finansskatten ikke monner

 4. DN: Skatteforlik mellom regjeringen og opposisjonen

 5. 2,8 milliarder i skattelette neste år