Olsen om regjeringens oljepengebruk: – De har fyrt godt

Regjeringen har fyrt godt for å motvirke den kalde vinteren som traff norsk økonomi, sier sentralbanksjef Øystein Olsen. Men i årstalen advarer han mot videre «vedfyring».

MILD VINTER: Sentralbanksjef Øystein Olsen og regjeringen har fyrt godt, og det har bidratt til en mild vinter, mener han. Her hilser Olsen på statsminister Erna Solberg (t.v.), finansminister Siv Jensen og høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie før han holder sin årlige tale i Speilsalen i Norges Bank torsdag.
Publisert:

Det er økonomisk vinter i Norge, ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen.

I årstalen torsdag fulgte han opp fjorårets metafor om at «vinteren kommer» – stjålet fra den populære TV-serien «Game of Thrones» med å si at vinteren har blitt ganske mild.

Årsakene er at Olsen har fyrt opp med stimulans i form av lave renter, mens finansminister Siv Jensen har fyrt opp oljepengebruken.

Oljepengebruken har økt kraftig de siste årene.

Men Olsen vil ikke si at regjeringen har økt pengebruken for fort.

– Det har ikke jeg sagt. De har fyrt godt, sier Olsen.

– Generelt har handlingsrommet i den økonomiske politikken blitt anvendt i kjølvannet av oljeprisfallet for å motvirke en brattere nedgang i økonomien. Det har vært fornuftig. Det har jeg sagt i talen. Mine betraktninger om finanspolitikken har et lengre perspektiv, sier han.

I år legger regjeringen opp til å bruke 225,6 milliarder kroner fra oljefondet, en økning på 82 prosent siden 2013.

Les mer: Regjeringen endrer handlingsregelen

Olsen mener at regjeringens oljepengebruk ikke kan fortsette å øke i samme takt videre, men han vil ikke stenge av varmen med en gang.

– Nei, ikke for fort. Du må justere politikken gradvis, sier han.

– Bruken av oljepenger som andel av økonomien har kommet opp på et veldig høyt nivå. Det, i kombinasjon med at fondet som andel av norsk økonomi er nær toppen, det gjør at det vil være dristig å trappe opp den oljepengebruken ytterligere fra dagens nivå, sier han.

STORE ENDRINGER: Slik har oljepengebruken økt årlig de siste tre årene, samtidig som oljeinvesteringene har falt, sammenlignet med perioden frem til 2013.

Visste ikke om forslag

Olsen sier at han ble overrasket da regjeringen to timer før årstalen annonserte at de støttet hans forslag fra 2012 om å senke taket for bruk av oljepenger fra fire til tre prosent.

Les om Olsens Game of Thrones-sammenligning i fjor

– Ja, altså jeg var ikke klar over at det skulle komme i dag, sier Olsen.

– Jeg ble informert kort tid i forveien, tidsnok til at vi fikk justert tekst og tale, sier han.

Les også: Tatt på sengen av Siv og Ernas grep – måtte skrive om talen

– I forhold til anslaget på forventet realavkastning, så innebærer det å tilpasse kartet etter et mer realistisk anslag på forventet avkastning på fondet, sier Olsen.

– En vedvarende diskusjon

– Føler du at du har fått litt gjennomslag etter mange år med anbefaling om å senke handlingsregelen?

– Jeg tenker ikke så veldig i de baner, sier Olsen.

Les mer: Regjeringen øker oljefondets aksjeandel til 70 prosent

– Dette er en vedvarende diskusjon om hvordan retningslinjene på finanspolitikken skal fungere, legger han til.

Venstres nestleder Terje Breivik støtter et lavere tak på oljepengebruken, men mener at reglene kanskje bør bli enda strengere enn regjeringen legger opp til.

– Hvis ikke er faren stor for at vi sender regningen til barna og barnebarna våre og innskrenker deres handlefrihet og velferd, sier Breivik.

Sentralbanksjef Øystein Olsen er også fornøyd med at regjeringen vil øke oljefondets aksjeandel til 70 prosent.

– De følger vårt råd, sier han.

Les mer: Regjeringen vil øke oljefondets aksjeandel til 70 prosent

Publisert:
Gå til e24.no