Næringslivet vil ha skatteplan fra Jensen

Elleve norske næringslivsorganisasjoner ber regjeringen levere en konkret tidsplan for hvordan formuesskatten på arbeidende kapital skal fases ut.

KREVER SVAR: Finansminister Siv Jensen (Frp) mottok fredag en appell fra den såkalte Alliansen for norsk, privat eierskap om formuesskatten. Her hilser hun på direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Fredag leverte organisasjonene i den såkalte Alliansen for norsk, privat eierskap en appell til finansminister Siv Jensen (Frp) der de uttrykker skuffelse over hvordan regjeringen har fulgt opp egne skatteløfter.

– Formuesskatten på arbeidende kapital svekker omstillingsevnen til økonomien og bør fases ut, og det bør skje raskt. Regjeringen bør utarbeide en konkret plan for realiseringen av dette, heter det i brevet fra blant andre NHO, Virke, Bedriftsforbundet, Norges Rederiforbund, Bondelaget og Skogeierforbundet.

Ingen løfter

Finansminister Siv Jensen (Frp) ga etter møtet ingen konkrete løfter om at det vil komme en forpliktende tidsplan om nye kutt i formuesskatten fra de fire samarbeidspartiene på borgerlig side.

– Det kom mange gode innspill i dette møtet. Vår ambisjon ligger fast: Vi skal fortsette nedtrappingen av formuesskatten. Noe tydeligere budskap kan jeg ikke gi denne alliansen, sier hun til NTB.

I møtet viste finansministeren til at regjeringen har foreslått sterkere lettelser i formuesskatten enn den har fått flertall for.

– Regjeringen har i hvert eneste budsjett tatt nye grep for å redusere formuesskatten. Det er urettferdig at norske bedrifter skattlegges hardere enn utenlandske som opererer i Norge, sier Jensen.

Les også

Her er ønskelisten fra Organisasjons-Norge

Skuffelse

Partiene som står bak skatteforliket på Stortinget, gikk i mai inn for en verdsettelsesrabatt på 20 prosent på arbeidende kapital. At denne rabatten ikke i sin helhet ligger an til å bli innført i statsbudsjettet for neste år, skuffer organisasjonene.

– Vi opplever en økende irritasjon blant våre medlemmer. De ønsker å investere i nye arbeidsplasser framfor å sette pengene inn i eiendom. Nå må vi ha en plan for neste stortingsperiode for hvordan vi kan få faset ut skatten på arbeidende kapital, sier Madsen til NTB.

Les også

Siv Jensen: – Vår økonomiske politikk fungerer

Arbeidende kapital er eiendeler som en virksomhet rår over, for eksempel maskiner, datautstyr, inventar, kjøretøy og eiendom. Tall fra Finansdepartementet anslår at 308.000 personer neste år vil betale skatt på arbeidende kapital. I sum betaler personer med investeringer i næringslivet ca. 11,3 milliarder kroner i formuesskatt, noe som tilsvarer rundt 90 prosent av all formuesskatt.

Ni av ti som betaler formuesskatt på arbeidende kapital har en netto ligningsformue på under 10 millioner kroner.

Her kan du lese mer om

 1. Siv Jensen
 2. Skatter og avgifter
 3. Statsbudsjettet
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Jensen: 3.900 nye nullskattytere er et lavt antall

 2. – Nok av dem som elsker å kritisere

 3. NHO-undersøkelse: 9 av 10 bedriftseiere vil fjerne formuesskatten

 4. Annonsørinnhold

 5. Her er ønskelisten fra Organisasjons-Norge

 6. – Hvis politikerne vil skape nye arbeidsplasser, bør formuesskatten fjernes