«Månedens viktigste tall» kommer 14.30: Venter fortsatt solid arbeidsmarked

Sjeføkonomene er enige om lønnsvekst blir viktig fremover.

FORTSATT VEKST: Økonomene forventer fortsatt vekst i arbeidsmarkedet når arbeidsmarkedstallene presenteres fredag.

Foto: David Goldman AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Fredag publiseres det som av mange kalles «månedens viktigste tall», amerikanske non-farm payrolls.

Amerikanske arbeidsmarkedstall har til vane å gi et godt inntrykk i hvordan det går med den amerikanske økonomien. Rapporten viser blant annet hvor mange jobber som ble skapt i verdens største økonomi forrige måned.

Sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen mener likevel ikke dette er det mest spennende i tallene fredag.

Les også

Markedsuro etter Trump-missilangrep

– Det amerikanske arbeidsmarkedet virker å være stabilt. Det vi kan håpe på nå er at flere bedrifter melder seg på, så flere kan komme ut i arbeid. Dette har gått mye tråere enn vi har forventet, sier han til E24.

Forventer 180.000 jobber

Når tallene for februar ble offentliggjort i mars, ble forventningene man hadde, kraftig oversteget. Forventningene til fredagens tall er likevel noe lavere.

Fredag forventes det en økning på 180.000 jobber, mot 235.000 som ble fasiten for februar, ifølge konsensusestimater fra Reuters.

Mange ble nok en gang overrasket over de positive tallene fra det private arbeidsmarkedet, som ble lagt frem i den såkalte ADP-rapporten onsdag.

Les også

Mye står på spill under det første møtet mellom Xi og Trump

Tallene i februar var på det høyeste nivået siden 2014. Tallene denne uken nådde bare til 263.000, men slo likevel forventningene med 78.000.

Snøkaos kan prege tallene

Fredagens tall er likevel ventet å bli noe lavere på grunn av snøstormen som herjet nordøst i USA i mars, skriver Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, i sin morgenrapport fredag.

– De offisielle tallene påvirkes gjerne mer enn ADP-tallene av slike spesielle forhold. Det er nemlig en del deltidsarbeidende som kan falle ut av registreringen i den offisielle statistikken dersom de ikke har vært registrert for arbeid i måleperioden.

DNB markets mener i sin morgenrapport konsensus er for lav, de venter 200.000 nye jobber i mars måned.

Les også

Slik vil IMF løse vekstgåten

«Selv om arbeidsledigheten har kommet ned til førkrisenivåer, fortsetter sysselsettingen å vokse som følge av at arbeidsstyrken vokser. Lønnsveksten er imidlertid fortsatt moderat, og kan tyde på at slakket i arbeidsmarkedet er større en hva arbeidsledigheten i seg selv skulle tilsi.»

Lønnsveksten viktigst

Sjefanalytiker i Nordea Eric Johannes Bruce, sikter seg inn noe lavere enn konsensus, men sier markedet etter alt og dømme ikke vil legge særlig vekt på dette.

– Været vil bli brukt som (bort) forklaring og for øyeblikket er heller ikke veksten i sysselsettingen det viktigste for Fed. Viktigere for timingen og farten i renteøkningene er nok lønnsveksten. Vi regner i tråd med konsensus at den ender på 2,7 prosent mot 2,8 prosent sist, skriver Bruce i sin morgenrapport fredag.

Les også

Amerikanere vil ikke betale for Trumps omstridte grensemur

Les også

Bannon fjernet fra USAs nasjonale sikkerhetsråd

Les også

Forbrukertilliten på sitt høyeste på 5 år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. USA
  3. Dollar

Flere artikler

  1. Dette ventes av månedens viktigste tall

  2. – Bør være fri for orkanstøy

  3. – Det er der nøkkelen ligger

  4. «Månedens viktigste tall»: Bedre enn ventet etter mai-sjokket

  5. Dette tror ekspertene om «månedens viktigste tall»