- Hadde jeg vært Øystein Olsen, hadde jeg ønsket meg flere renter

Professor og tidligere Norges Bank-styremedlem Øystein Thøgersen mener det er vanskelig å være sentralbanksjef nå.

LITE Å GJØRE: Men Olsen & Co er ikke helt fremmed for å følge Sverige og innføre minusrente, mener professor ved Norges handelshøyskole Øyvind Thøgersen.

Karl Wig E24
 • Karl Wig
Publisert:

– Ja, det er lavkonjunktur i landet. Men det er ekstremt regionalt. Og i konteksten av pengepolitikk, er det et problem. Hadde jeg vært Øystein Olsen, hadde jeg ønsket meg flere renter. En for Voss, og en for Stord. Riktig rente til riktig sted, sier Thøgersen.

Han er professor ved Norges Handelshøyskole og er tidligere styremedlem i Norges Bank.

SSB med fersk konjunkturrapport torsdag: - Slik blir norsk økonomi fremover!

Styringsrenten i Norge har blitt lavere og lavere. Nå er den 0,75 prosent. Det er ventet at den settes ned ytterligere 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent på rentemøtet i Norges Bank neste torsdag.

Les også

10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

Tror på lave renter i 15 år

Det er ikke langt igjen til nullrente. Det gir et svært begrenset handlingsrom i pengepolitikken, påpeker Thøgersen, som torsdag talte under Eiendom Norges årlige boligkonferanse.

– Kun 0,75 prosentpoeng er igjen av rentevåpenet. Det er ikke rare greiene. Sentralbanker verden over setter klampen i bånn, senker renten til null og presser ut likviditet.

– Verden er i ulage. Da er det lite annet en sentralbank i Norge kan gjøre, enn å tilpasse seg og senke renten. Vi kommer til å ha det slik lenge, kanskje i 15 år, sier Thøgersen.

På toppen kommer en oljekrise som nå rammer svært regionalt i Norge:

Mens arbeidsledigheten øker og boligprisene stuper i Stavanger, er det ingen krisetilstander å spore i makrotall for Østlandet. Det gjør det nær umulig å finne ett optimalt rentenivå for hele Norge, påpeker professoren.

Les også

Sjeføkonom tror vi kan få nullrente før september

– Ikke helt fremmet for minusrente

Det er egentlig kun to konvensjonelle tiltak Øystein Olsen har, mener han: Senke styringsrenten nde mot null, og senke den langsiktige rentebanen.

Men det finnes mer drastiske grep, som negativ styringsrente. I Sverige er den -0,5 prosent. Det grepet har selvsagt Norges Bank også studert.

Faktisk regnet Norges Bank på en alternativ rentebane i desember, hvor styringsrenten går over i negativt terreng i 2017, før den stige rigjen, påpeker Thøgersen.

– Det er faktisk ikke helt fjernt for Norges Bank å følge etter svenskene. De kan gå dypt i verktøyskrinet og innføre negativ rente. Men rommet er veldig begrenset, og det er eksperimenter man egentlig aldri har prøvd før. Det blir spennende å se hvordan det går.

Les også

SSB: Oljebremsen varer ut året

Les også

I ettermiddag kan Draghi slå på stortrommen igjen

Les også

Oljefondet får lite igjen for miljøsatsing

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Rente
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Derfor har vi rekordlave renter

 2. – Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

 3. Nordea ser mørke skyer over verdensøkonomien:
  – Norges Bank kan bli presset inn i en valutakrig

 4. Annonsørinnhold

 5. Valutamarkedet ruster seg for store bevegelser

 6. – Ville vært på et mye verre sted