Økonomene etter Olsens tale: Holder døren åpen for renteoppgang i desember

Forventningene til norsk rentepolitikk ligger fast etter sentralbanksjefens årstale.

I FOKUS: Sentralbanksjef Øystein Olsen hilser på finansminister Siv Jensen før han holder sin årstale i Norges Bank torsdag kveld.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

– Det er en beskrivelse av en økonomi, både internasjonalt og i Norge, som går bedre. Rentene er på vei oppover, men det er mye forbehold om at ting skal skje gradvis og forsiktig, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Etter syv år som sentralbanksjef har Øystein Olsen kun hevet renten én gang, i mai 2011, men den neste hevingen kan komme allerede i år.

Les også

Årstalen på 1-2-3

Dette synet ble bekreftet da Olsen torsdag kveld inntok talerstolen i Norges Bank for å holde sin årstale for 2018.

Økonomene tolker ikke det som kom frem i talen som noe nytt eller revolusjonerende med tanke på rentepolitikken. Dette betyr imidlertid at en heving i desember er høyaktuelt.

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Han sier det jo ganske klart, og det er heller ikke nytt, at det kan komme en renteøkning i år. Dette ligger i renteprognosen fra desember i fjor, og det har ikke skjedd noe i norsk økonomi som endrer dette synspunktet, sier Bruce.

Mindre bekymret for lav inflasjon

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også at Olsen holder muligheten for en desemberheving varm.

«Med god vekst i økonomien har Norges Bank mindre bekymring for lav inflasjon, og kan legge mer vekt på å dempe oppbygging av finansielle ubalanser. Olsen drøfter forhold som kan holde lønns- og prisinflasjonen lav i lang tid, men mener at Phillips-kurven ikke er død – bare endret», skriver Aamdal i en kommentar til talen.

Den såkalte Phillips-kurven viser sammenhengen mellom arbeidsledighet og lønnsvekst. Teorien er at lavere ledighet vil drive opp inflasjonen på sikt, noe som ikke alltid har vist seg å stemme.

Les også

Nå skal «pengetrykkingen» reverseres: – Kan være en kilde til uro

«Med oppgangskonjunkturen internasjonalt, som har gitt lavere arbeidsledighet, er det rimelig å forvente noe høyere inflasjon og renteøkning ute», kommenterer Aamdal.

Mer fleksibel

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

I sin tale viser Olsen til at erfaringene med inflasjonsstyring alt i alt er gode, men han er åpen for at effektene av teknologisk utvikling og en mer sammenvevd verdensøkonomi kan bidra til å dempe veksten i priser og lønninger.

– Pengepolitikken kan i gitte situasjoner se hen til risikoen for at finansielle ubalanser bygger seg opp. Men pengepolitikken kan ikke ta hovedansvaret for å hindre at det blåser opp til storm, sa Olsen.

Totalt sett mener Erik Bruce at Olsen i talen indikerer at perioden med lave renter er over, men at det rentenivået man går mot nok er lavere enn det man er vant til.

– Finanskrisen har lært oss at pengepolitikken ikke kan styre kun etter inflasjonen, men må ta hensyn til finansielle ubalanser og faren for at slike skal bygge seg opp. Inflasjonsstyringen blir mer og mer fleksibel i Norge, det er ikke så ensidig fokus på inflasjonsmålet, sier han.

Flere reaksjoner på Olsens tale:

Les også

Olsens åttende årstale: – Oljefondet kan tape 1.000 milliarder

Les også

Årstalen på 1-2-3

Les også

Venter første renteheving på syv år: – En god ting

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Øystein Olsen

Flere artikler

  1. Tror ikke på plutselig rentehopp

  2. Senker inflasjonsmålet til Norges Bank

  3. Kronehopp etter rentebeslutning: – Det er litt overraskende for markedene

  4. Annonsørinnhold

  5. Billigere klær dro ned inflasjonen

  6. Rentehoppet kommer, men ikke før i høst