Svakere inflasjon enn ventet: – Skaper usikkerhet om renteøkning

Inflasjonen var svakere enn ventet i april. Det skaper usikkerhet om den ventede rentehevingen i september, sier Nordea Markets.

SVAK INFLASJON: Inflasjonen var svakere enn ventet i april, og det skaper usikkerhet om rentehevingen i høst, ifølge Nordea Markets. Banken venter likevel fortsatt en heving i september.

Foto: Norges Bank
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Kjerneinflasjonen var opp 1,3 prosent i april, på årsbasis.

Det melder Statistisk sentralbyrå.

– Det var svake inflasjonstall igjen. Det tok seg jo opp en tidel, men det er veldig lite sammenlignet med det vi hadde ventet på 1,5 prosent og Norges Banks prognose på 1,6 prosent, sier Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen til E24.

– Det er på nedsiden av Norges Banks forventninger, så det skaper usikkerhet om første renteøkning i september, sier han.

Kjerneinflasjonen ser bort fra endringer i strøm- og drivstoffpriser samt avgifter som merverdiavgift, sukkeravgift og lignende. Denne indikatoren skal gi et bilde av den underliggende prisveksten i økonomien.

Prisvekst på klær og sko

Økningen i konsumprisindeksen fra mars til april var på 0,4 prosent.

Det var økte priser på klær og sko som bidro mest, med en økning på 2,1 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Lavere strømpriser i april dempet oppgangen i konsumprisindeksen denne måneden, etter å ha ligget på et historisk høyt nivå i mars, skriver SSB.

– Et signifikant avvik

Et gjennomsnitt av økonomer hadde ventet en oppgang på 1,4 prosent, mens sentralbanken i sine prognoser har lagt til grunn en prisvekst på 1,6 prosent.

– Et signifikant avvik, som isolert sett betyr lavere rentebane, skriver Handelsbanken på Twitter.

Nordea Markets venter fortsatt renteheving i september, men isolert sett bidrar inflasjonstallene for april til å trekke ned rentebanen.

– Dette reduserer sannsynligheten for renteheving i september, sier Bernhardsen.

– Drar rentebanen ned

DNB sier at den lave inflasjonsmålingen hovedsakelig skyldes at matprisene ikke har tatt seg opp etter den lave veksten i mars.

Priser på klær steg derimot mer enn ventet.

– Vi har ett inflasjonstall til før den neste pengepolitiske rapporten, men vi ser det som sannsynlig at dette tallet også vil ligge under Norges Banks anslag, og at inflasjonen nok en gang vil dra rentebanen ned, skriver DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære i et notat.

Les på E24+

Slik lages konsumprisindeksen - og slik påvirker den deg

19 prosent dyrere strøm

Medregnet strømpriser steg inflasjonen med 2,4 prosent på årsbasis i april.

Strømprisene er fortsatt en viktig faktor til oppgangen på årsbasis.

– I flere måneder har strømprisene bidratt til tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen, skriver Statistisk sentralbyrå.

– Dette var også tilfellet i april, til tross for at prisene gikk ned på månedsbasis. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 19 prosent høyere i april i år enn i samme periode i fjor, skriver SSB.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. Rente
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. Uventet lav prisvekst

  2. Inflasjonen langt over forventningene i januar

  3. Julehandel bidro til nedgang i inflasjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. Strøm og drivstoff dro opp prisene i november

  6. Inflasjonen steg svakt i september