Skattereformen: Slik vil Ap endre skattene

Arbeiderpartiet vil ikke gi vanlige folk skattekutt når de foreslår at selskapsskatten kuttes.

SKATTEFORSLAG: Partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talskvinne, Marianne Marthinsen, i Arbeiderpartiet
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det er mer enn skatt som avgjør om man vil investere i et land eller ikke, sa leder i Arbeiderpartiet Jons Gahr Støre da han startet presentasjonen av partiets forslag til skattereform torsdag.

Han mener hensynet til fellesskapet og en sosial profil må kombineres med hensynet til å gjøre Norge konkurransedyktig for næringslivet.

Forslaget kommer kort tid etter at finansminister Siv Jensen og regjeringen la frem sitt forslag. Mens regjeringen sier de gir skattekutt til alle lønnstagere.

Mens regjeringen foreslår å kutte selskapsskatten fra 27 til 22 prosent med reformen, foreslår Ap å legge seg på 23 prosent. Det samme gjør Ap med den alminnelige skattesatsen.

Årsaken til at politikerne nå vil kutte skatten for bedriftene, er at i land rundt oss er satsene kuttet godt under nivået på 27 prosent som vi har i Norge i dag. Norge hadde lenge en konkurransedyktig sats etter den store reformen i 1992, men vi har med årene blitt forbikjørt.

– Reformen må ikke gå helt i null, sier Gahr Støre, men poengterer likevel at staten ikke kan gå glipp av store inntekter i fremtiden.

Partiet peker at det de legger frem i dag er et utgangspunkt for forhandlinger.

Les også

Slik vil regjeringen endre skattesystemet

Ikke skattekutt

Arbeiderpartiet foreslår også å innføre en trinnskatt for å hente inn pengene som går tapt for staten når den alminnelige skattesatsen skal ned til 23 prosent fra dagens nivå på 27. Dette er også den modellen som regjeringen foreslår, og Arbeiderpartiet sier at de ikke har låst seg til noen trinn og satser ennå.

– Arbeiderpartiet legger til grunn at personer med vanlige inntekter skal komme ut omtrent med samme skattenivå som i dag etter omleggingen, sier finanspolitisk talskvinne Marianna Marthinsen, og legger til:

– Norge har ikke blitt til det landet vi er fordi vi har konkurrert med andre land om å ha lavest mulig skattenivå.

Arbeiderpartiets modell betyr at selskaper vil få lavere skatt, mens enkelte fradrag og eierskatten økes. Dermed blir det ikke slik at lønnsmottagere med god lønn må betale for at bedriftene får lavere skatt:

– Lønnstagere skal ikke betale for bedriftenes skattekutt, hevder Marthinsen.

På lønnssiden skal en alminnelig skattesats finansieres hovedsakelig av en trinnskatt.

Marthinsen peker på at et nivå på 23 prosent er under gjennomsnittet for OECD-landene, uten at vi leder an.

Marthinsen påpeker at det ikke bare er skattekonkurransen fra andre land som gjør at det norske skattenivået på 27 prosent er uheldig:

– En høy skattesats bidrar også til å gjøre det lønnsomt med mer gjeld (...) Det gjør at man får en høy forskjellsbehandling mellom gjeld og egenkapital i selskaper.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Vil kutte formuesskatten for aksjer

Arbeiderpartiet kommer ikke med noen konkrete tall i dagens forslag, men legger frem prinsippene de mener må på plass for en rettferdig og god skatt i fremtiden.

– Dette vil avgjøres av forhandlinger og vurderinger, og anslagene vi har sett er usikre, sier Gahr Støre.

Arbeiderpartiet er enig med det såkalte Scheel-utvalget med at utbytteskatten må opp hvis selskapsskatten kuttes, slik at det totale skattenivået på lønn og kapitalinntekter omtrent blir det samme.

– Det er åpenbart at det forskjellsbehandler innenlandske og utenlandske investorer, fordi utenlandske investorer vil få gevinsten av lavere selskapsskatt, men slipper en høyere utbytteskatt. Vi ønsker utenlandske investeringer i Norge, men vi vil ikke fortrenge norske investorer, sier Marthinsen.

Samtidig vil Arbeiderpartiet gjeninnføre aksjerabatten i formuesskatten, slik at disse verdsettes til 80 prosent. Den ble fjernet av den rødgrønne regjeringen, som førte til en real skatteskjerpelse for mange investorer. Det er det samme de vil verdsette sekundær- og næringseiendom. På den måten ønsker Arbeiderpartiet å størst mulig grad likebehandle investeringer i eiendom og aksjer.

Folks primærbolig (huset ditt) vil de fortsatt skjerme etter dagens regler, slik at disse verdsettes langt lavere.

Les også

Erna Solberg åpner for kutt i flyktningtilbudet

Les også

Finansdepartementet har utredet hva de tjener på beskatning av disse jobbgodene

Les også

Så mye taper du på innstramming i skattefradrag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. – Arbeiderpartiet sier rett ut at de ønsker et høyere skattenivå

  2. Ny rapport: Ved å kutte denne skatten får man igjen dobbelt så mye i investeringer

  3. Ola og Kari Nordmann har fått 18 mrd. i skattekutt - Staten får likevel inn 65 mrd. mer

  4. Slik vil partiene skatte lønnen din

  5. Dette betyr statsbudsjettet for deg