Siv Jensen om boligmarkedet: – Det går fort i svingene

Finansminister Siv Jensen vurderer strammere tøyler for å stagge det brennhete boligmarkedet. Nå ber hun om forklaringer fra både långivere og boligbransjen.

KALLER INN: Finansminister Siv Jensen vil høre mer om bakgrunnen for dagens kraftige boligprisvekst før hun bestemmer seg for om hun vil stramme inn bankenes utlånspraksis. Mandag møter hun en rekke økonomer og aktører med interesser i boligmarkedet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Jeg har ikke dårlig tid, jeg kommer ikke til å forhaste meg, sier Siv Jensen til E24.

Hun snakker om forslagene om nye reguleringer av boligmarkedet som hun holder på å utforme, etter Finanstilsynets forslag om innstramminger av bankenes utlånspraksis.

Jensen vurderer også å opprette et gjeldsregister for å kartlegge det kraftig økende omfanget av forbrukslån, et forslag som støttes helhjertet av Norges Bank.

Jensen sier at hun vil legge frem et forslag om boliglånsforskriften for resten av regjeringen før jul, men vil ikke si hvor mye hun har tenkt å stramme inn.

– Enten det gjelder boliglånsforskriften eller andre reguleringer så er det grunn til å tenke seg om to ganger, sier Jensen.

Finanstilsynet har foreslått at bankene skal miste muligheten til å bruke skjønn i tildelingen av boliglån. I dag kan bankene gjøre unntak fra kravet om at boligkjøperen skal ha 15 prosent egenkapital ved huskjøp i opptil ti prosent av utlånene.

Les også

Sentralbanksjefen: – Like bekymret som før

Mange aktører

Før hun bestemmer seg for nye reguleringer vil Jensen søke råd fra de som bygger husene, og fra de som låner ut penger til huskjøperne.

Mandag har finansministeren og kommunalminister Jan Tore Sanner innkalt til møte for å få en forklaring om hva som foregår i boligmarkedet.

Blant deltagerne på møtet er professor ved BI Erling Røed-Larsen, konsernsjef Arne Giske i Veidekke, konsernsjef Daniel Kjørberg-Siraj i Obos, konsernsjef Finn Haugan i Sparebank1 SMN og Kjell Senneset, seniorøkonom ved Prognosesenteret.

I tillegg er byrådsleder Raymond Johansen i Oslo bedt om å forklare Oslo kommunes planer for boligmarkedet i hovedstaden.

Les også

Byggevarebransjen: Her er det balanse i boligmarkedet

– Mye gjeld

– Jeg vil høre fra kredittsiden, fra utbyggerne og ikke minst Oslo kommune, hvor prisene stiger aller kraftigst med 22 prosent det siste året, mens det har steget 12 prosent på landsbasis, sier Jensen.

– Det går fort i svingene i boligmarkedet i store deler av landet, samtidig som mange husholdninger tar opp veldig mye gjeld, legger hun til.

Samtidig frykter finansministeren at nye reguleringer kan dra opp stigen for unge som vil inn på boligmarkedet. Mange husholdninger har høy gjeld og er sårbare for endringer, og derfor vil Jensen orientere seg om konsekvensene av å endre regelverket.

– Det er ingen grunn til å gjøre overilte handlinger, sier Jensen.

– Kan bygge for mye

Flere aktører har ment at prisutviklingen i Oslo delvis skyldes at det bygges for få boliger.

Men ifølge Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen, som også skal delta på møtet, er ikke boligprisveksten i Oslo spesielt høy målt mot andre steder. Det er fare for at man setter i gang for mye byggevirksomhet, mener hun.

– Hvis dagens prisvekst ikke er bærekraftig, men er delvis basert på spekulasjon, så kan det hende man i en periode kommer til å bygge for mye. Det kan gjøre at en eventuell korreksjon vil bli større enn den hadde trengt å være, sier Due-Andresen til E24.

Handelsbanken har sett nærmere på Eiendom Norges boligtall for å finne ut om det er riktig at det er et stort og oppdemmet behov for boliger i Oslo.

– Vi mener at hvis det hadde vært sånn, burde prisveksten vært høyere over tid enn andre steder, sier Due-Andresen.

– Vi forsøker å se på andre forklaringer. Vi ser at befolkningsveksten er på vei ned i Oslo og ellers i landet. Prisveksten den siste tiden kommer delvis på grunn av en endring i befolkningens syn på fremtiden, hvor man ikke lenger er like bekymret for den økonomiske utviklingen, sier hun.

Les også

Sentralbanksjefen: – Like bekymret som før

Les også

Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte

Les også

Nå kan dette bli forbudt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Finanstilsynet
 3. Solberg-regjeringen
 4. Siv Jensen
 5. Oljebransjen
 6. Norges Bank

Flere artikler

 1. Jensen om Oslos boligpriser:– Ikke bærekraftig over tid

 2. Økonomer ber regjeringen revurdere boliglånsforskriften: – Nesten definisjonen på en boble

 3. Forsvarer boliglånsforskriften: Min jobb å unngå at vi får en ny bankkrise

 4. Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

 5. Siv Jensen ber Finanstilsynet vurdere boliglånskravene