Ikke bekymret etter nytt rentehopp: – Tror de etter hvert vil gå ned

29-åringene Paul og Josie Labonne dro på boligvisning samme dag som Norges Bank igjen satte opp styringsrenten – Vi bekymrer oss ikke for mye, men vi er litt forsiktige, sier de om rentehoppene.

29-åringene Paul og Josie Labonne har satt i gang boligjakten i Oslo, men lar seg ikke skremme av økte renter.
Publisert: Publisert:

Paul og Josie Labonne har nettopp vært på visning på en leilighet på Nedre Grunerløkka i Oslo. Bare timer før hadde Norges Bank satt opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng.

Det gjør at renten er på 3,25 prosent, noe som er det høyeste nivået på 15 år.

– Ja, vi følger med. Vi er litt forsiktige. Vi har laget litt rom for flere renteøkninger. Vi vil ikke være ute av stand til å dra på ferie for eksempel. Vi bekymrer oss ikke for mye, men vi er litt forsiktige, sier Paul.

Han og Josie er på vei ut av leiligheten, en toromsleilighet på 36 kvadratmeter. Paret har nylig begynt boligjakten, og det er ikke lenge siden de sikret seg finanseringsbevis.

Paul er fransk, mens Josie er britisk. Han jobber som økonom, hun er student og jobber deltid som lærer.

Les på E24+

Prisene fortsetter å stige: Derfor biter ikke renteøkningene

Er forsiktige

Torsdag varslet Norges Bank at det mest sannsynlig blir nok en renteheving i juni, noe som vil føre styringsrenten opp til 3,5 prosent. Renten har blitt satt opp kraftig som følge av høy inflasjon.

– Jeg tror renta kan øke litt til, med 25 eller 50 basispunkter, men jeg tror ikke det vil gå mye høyere. Og så tror jeg de etter hvert vil gå ned, sier Paul.

Samtidig som har rentene har gått opp, har boligprisgaloppen fortsatt. Prisene på bruktboliger økte med nye 1 prosent, noe som gjør at prisene bare i år så langt har økt med 6,8 prosent.

Den svake kronen kan i tillegg gi enda høyere renter enn hva som har vært ventet. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har imidlertid gjentatt at de ikke har noe mål for kronekursen.

Les også

Sjeføkonom om boligprisgaloppen: – Det er fortsatt like pussig

Daglig leder og eiendomsmegler Ali Aftab Inayat i DNB Eiendom lar seg overraske over at ikke boligmarkedet går treigere.

Trodde på mindre aktivitet

– Jeg er litt overrasket egentlig, sier daglig leder og eiendomsmegler Ali Aftab Inayat i DNB Eiendom til E24.

Han sier han hadde ventet at boligmarkedet med de siste rentehevingene skulle roe seg, noe det ikke har gjort.

– Det gjelder spesielt førstegangskjøpere som gjerne er de som blir mer påvirket av renteøkninger. Har du vært inne på markedet før og hatt et boliglån tidligere, vet du at rentenivået fortsatt egentlig er lavt. Men jeg trodde de som ikke har hatt det før, skulle bli mer påvirket, sier han.

Rentehevingene har så langt ikke bremset boligprisene. Eiendom Norge har betegnet boligprisutviklingen i Norge som «oppsiktsvekkende». Inayat tror at økte renter på et eller annet tidspunkt må det bite.

– Alle har hvert sin økonomi og sin budsjett. Jeg har selv merket at mine egne lånekostnader har doblet seg. Men det var jeg forberedt på. Men det kommer et punkt der det blir vanskeligere for alle, inkludert meg selv, sier Inayat.

– Ser du for deg at det blir tynnere på visninger utover sommeren og høsten?

– Foreløpig har vi ikke sett noe indikasjoner på det, det blir spennende å se. Men man skal ikke undervurdere kjøpsviljen vi har her i Norge. Den er helt unik.

Paul og Josie Labonne har leid tidligere, men vil nå kjøpe leilighet etter at leieprisene har økt.
Les også

Vil ikke gripe inn for å styrke kronen: – Vi er ikke der nå

Leide før

Som så mange andre yngre kjøpere ser Paul og Josie for seg et sentrumsnært sted i hovedstaden. De vil gjerne ha et sted nær Akerselva for å løpe, men også nærme nok sentrum til at de har restauranter nærme.

Siden i fjor har de leid, og de har merket seg økte leiepriser. Paul viser til at det er dyrt å leie også, og at det ikke nødvendigvis er så stor forskjell på rentene på et lån og leiepriser.

– Før var det mye billigere å leie, sier Josie.

– Du kan like godt betale ned ditt egne boliglån som å leie, sier Paul.

Publisert: