Norge vil bidra til løsning i Venezuela

Norge vil bidra til en politisk løsning i Venezuela, dersom partene ønsker det, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

HJELPER GJERNE TIL: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
Publisert:

Søreide snakket søndag med både opposisjonslederen Juan Guaidó, som har utropt seg som president i Venezuela, og Jorge Arreaza, som er utenriksminister i regjeringen til president Nicolás Maduro.

Søreide sier hun er hyppig i kontakt med partene og andre aktører i Venezuela. Hun er sterkt bekymret for situasjonen i landet.

– Det er mitt håp at det skal være mulig for partene å finne en politisk løsning som inkluderer utlysning av nye valg og at man unngår en eskalering av konflikten. Norge er villig til å bidra til en slik politisk løsning, dersom og når partene måtte ønske det, sier hun.

– Norge har gjentatte ganger lagt vekt på retten til fredelige demonstrasjoner og demokratiske rettigheter, inkludert frie og rettferdige valg. Voldsbruk mot fredelige demonstranter er uakseptabelt, sier hun i kommentarer sendt på epost til NTB.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa lørdag at EU vil anerkjenne Guaidó som president i Venezuela dersom Maduros regjering ikke erklærer nyvalg innen åtte dager. USA har også anerkjent Guiadó som midlertidig president.

Både Maduro og Arreaza har avvist å utlyse nyvalg.

Les også

Maduro avviser EU-krav om nyvalg

Les også

Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige

Les også

Oljeprisen: Derfor gir Venezuela-uroen små utslag