Frykter ny finansskatt: – Trenger ikke flere steiner i sekken

Regjeringens forslag til skatt på finanstjenester kan føre til nedbemanninger og outsourcing, samt høyere lånerenter for folk flest, frykter banknæringen.

ULEMPE: Det blir dyrere å holde bankfolk i jobben hvis regjeringens finansskatt blir innrettet slik lekkasjene tyder på. Det vil ramme mellomstore banker som Sparebank 1 SR Bank.

Foto: Sparebank 1 SR-Bank
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:

Regjeringen skal hente inn 3,5 milliarder kroner på den nye finansskatten, etter skatteforliket på Stortinget tidligere i år.

Etter det Finansavisen får opplyst, innrettes skatten som en kombinasjon av en egen arbeidsgiveravgift og en egen sats i selskapsskatten for finanssektoren.

Dette skal legges fram i forbindelse med neste års statsbudsjett torsdag.

– Da betyr det ytterligere press mot å nedbemanne og flytte virksomhet ut av landet til steder som ikke betaler den ekstra arbeidsgiveravgiften, sier Jan Erik Fåne, direktør for kommunikasjon og samfunn i Finans Norge, til E24.

– Det vil særlig ramme de små og mellomstore bankene i distriktene, som har flere ansatte per forvaltede krone, sier han.

Frykter tusenvis av oppsigelser

Arbeidsgiveravgift er en skatt som bedriften betaler for hver ansatt. I dag er denne for de fleste på 14,1 prosent av arbeidstagerens lønn. Skal regjeringen hente inn 3,5 milliarder i finanssektoren med denne avgiften alene, vil de måtte skru den opp med 10 prosentpoeng, ifølge Finans Norge.

EKSTRASKATT: Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, er kritisk til den antatte innretningen på regjeringens finansskatt.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix

– Med en slik økning vil man måtte si opp 5.000 ansatte for å dekke det inn. Det vil få voldsomme konsekvenser, mener Fåne.

En kombinasjon mellom arbeidsgiveravgift og selskapsskatt vil ha mindre effekt på sysselsettingen, men gi økte priser for forbrukerne.

– Det er noe bankkundene vil merke i form av høyere renter samt økt pris på forsikringer og andre tjenester som man kjøper fra finansnæringen, sier Fåne, som karakteriserer forslaget som «kontraproduktivt».

– De skattlegger verdiskapende, ikke-forurensende, trygge arbeidsplasser. Det gir ingen mening i den situasjonen Norge er i, mener han.

– Retter baker for smed

Sparebank1 SR-Bank, med hovedkontor i Stavanger, mener en finansskatt etter denne innretningen gir en stor konkurranseulempe for norske aktører.

– Denne landsdelen trenger banker som er godt skodd for lån og kreditter. Vi trenger ikke noen ekstra stein i sekken, sier bankens finansdirektør Inge Reinertsen til E24.

– ULOGISK SNUOPERASJON: Skatten gjør konkurranseulempen for helnorske aktører større. Den øker tilbøyeligheten til å tenke outsourcing og automatisering, mener Inge Reinertsen i Sparebank 1 SR-Bank

Foto: Sparebank 1 SR-Bank

Scheel-utvalget, som i sin tid la fram en innstilling til skattereform, foreslo at de 3,5 milliardene skulle dekkes inn gjennom en merverdiavgift på finansielle tjenester.

Dette ser regjeringspartiene ut til å ha gått bort fra.

– Man har vært bekymret for privat gjeldsvekst, så det er et tankekors at man mangler en avgift som kan begrense denne. I dag får man tvert imot skattefradrag, en negativ moms, for å ha gjeld, sier Reinertsen, som stusser over hvor raskt politikerne har snudd seg mot en produsentskatt i stedet.

– Bedriftskundene våre trenger ikke økte priser på tjenester som ikke gir dem noen avdragsmulighet. Timingen på dette er veldig dårlig. De retter baker for smed her, mener han.

KONSENSUS: Høyres Svein Flåtten sier det er bred enighet om at finansnæringen må skattelegges.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Bred enighet

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten sier han ikke kan kommentere finansskatten før regjeringen har lagt fram sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

– Det eneste jeg kan si er at Stortinget var enig om en finansskatt. Den var et grunnlag for å få på plass skattereformen, sier han.

– Innretningen blir kjent på torsdag, og jeg regner med at vi kommer til å bli enige om den. Det er ingen tvil om at det er et stort flertall bak at dette skal innføres, det handler om at det ikke er moms på finanstjenester i motsetning til andre deler av næringslivet, sier han.

Les også

Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

Les også

Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen

Les også

Gir gass for å fange CO2

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Finans Norge
  3. Skatter og avgifter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Finansavisen: Regjeringen vil foreslå «finansskatt»

  2. Ny finansskatt: – Kundene og de ansatte får regningen

  3. Venstre og KrF vil skrote regjeringen finansskatt

  4. Annonsørinnhold

  5. 2,8 milliarder i skattelette neste år

  6. Sparebanker mener finansskatt skader distriktene