Frykter ny finansskatt: – Trenger ikke flere steiner i sekken

Regjeringens forslag til skatt på finanstjenester kan føre til nedbemanninger og outsourcing, samt høyere lånerenter for folk flest, frykter banknæringen.

ULEMPE: Det blir dyrere å holde bankfolk i jobben hvis regjeringens finansskatt blir innrettet slik lekkasjene tyder på. Det vil ramme mellomstore banker som Sparebank 1 SR Bank.

Foto: Sparebank 1 SR-Bank
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Regjeringen skal hente inn 3,5 milliarder kroner på den nye finansskatten, etter skatteforliket på Stortinget tidligere i år.

Etter det Finansavisen får opplyst, innrettes skatten som en kombinasjon av en egen arbeidsgiveravgift og en egen sats i selskapsskatten for finanssektoren.

Dette skal legges fram i forbindelse med neste års statsbudsjett torsdag.

– Da betyr det ytterligere press mot å nedbemanne og flytte virksomhet ut av landet til steder som ikke betaler den ekstra arbeidsgiveravgiften, sier Jan Erik Fåne, direktør for kommunikasjon og samfunn i Finans Norge, til E24.

– Det vil særlig ramme de små og mellomstore bankene i distriktene, som har flere ansatte per forvaltede krone, sier han.

Frykter tusenvis av oppsigelser

Arbeidsgiveravgift er en skatt som bedriften betaler for hver ansatt. I dag er denne for de fleste på 14,1 prosent av arbeidstagerens lønn. Skal regjeringen hente inn 3,5 milliarder i finanssektoren med denne avgiften alene, vil de måtte skru den opp med 10 prosentpoeng, ifølge Finans Norge.

EKSTRASKATT: Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, er kritisk til den antatte innretningen på regjeringens finansskatt.

Foto: Erlend Aas NTB scanpix

– Med en slik økning vil man måtte si opp 5.000 ansatte for å dekke det inn. Det vil få voldsomme konsekvenser, mener Fåne.

En kombinasjon mellom arbeidsgiveravgift og selskapsskatt vil ha mindre effekt på sysselsettingen, men gi økte priser for forbrukerne.

– Det er noe bankkundene vil merke i form av høyere renter samt økt pris på forsikringer og andre tjenester som man kjøper fra finansnæringen, sier Fåne, som karakteriserer forslaget som «kontraproduktivt».

– De skattlegger verdiskapende, ikke-forurensende, trygge arbeidsplasser. Det gir ingen mening i den situasjonen Norge er i, mener han.

– Retter baker for smed

Sparebank1 SR-Bank, med hovedkontor i Stavanger, mener en finansskatt etter denne innretningen gir en stor konkurranseulempe for norske aktører.

– Denne landsdelen trenger banker som er godt skodd for lån og kreditter. Vi trenger ikke noen ekstra stein i sekken, sier bankens finansdirektør Inge Reinertsen til E24.

– ULOGISK SNUOPERASJON: Skatten gjør konkurranseulempen for helnorske aktører større. Den øker tilbøyeligheten til å tenke outsourcing og automatisering, mener Inge Reinertsen i Sparebank 1 SR-Bank

Foto: Sparebank 1 SR-Bank

Scheel-utvalget, som i sin tid la fram en innstilling til skattereform, foreslo at de 3,5 milliardene skulle dekkes inn gjennom en merverdiavgift på finansielle tjenester.

Dette ser regjeringspartiene ut til å ha gått bort fra.

– Man har vært bekymret for privat gjeldsvekst, så det er et tankekors at man mangler en avgift som kan begrense denne. I dag får man tvert imot skattefradrag, en negativ moms, for å ha gjeld, sier Reinertsen, som stusser over hvor raskt politikerne har snudd seg mot en produsentskatt i stedet.

– Bedriftskundene våre trenger ikke økte priser på tjenester som ikke gir dem noen avdragsmulighet. Timingen på dette er veldig dårlig. De retter baker for smed her, mener han.

KONSENSUS: Høyres Svein Flåtten sier det er bred enighet om at finansnæringen må skattelegges.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Bred enighet

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten sier han ikke kan kommentere finansskatten før regjeringen har lagt fram sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

– Det eneste jeg kan si er at Stortinget var enig om en finansskatt. Den var et grunnlag for å få på plass skattereformen, sier han.

– Innretningen blir kjent på torsdag, og jeg regner med at vi kommer til å bli enige om den. Det er ingen tvil om at det er et stort flertall bak at dette skal innføres, det handler om at det ikke er moms på finanstjenester i motsetning til andre deler av næringslivet, sier han.

Les også

Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

Les også

Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen

Les også

Gir gass for å fange CO2

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Finans Norge
  3. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Venstre og KrF vil skrote regjeringen finansskatt

  2. Finansavisen: Regjeringen vil foreslå «finansskatt»

  3. Banknæringen tordner mot «dobbel skattesmell»

  4. Sparebanker mener finansskatt skader distriktene

  5. 2,8 milliarder i skattelette neste år