AKER: - KJØLL FIKK VITE PRISEN FØRST: - Kjøll kunne reagert mye tidligere

Kjell Inge Røkkes Aker mener Berit Kjøll kunne og burde reagert mye tidligere, hvis hun mener de omstridte Aker-salgene er problematisk.

FÅR KRITIKK: Høyre er langt fra fornøyd med Berit Kjølls innsats som statens representant i Aker Holding-styret.
Publisert: Publisert:

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker

OSE

AKER

sier de er forundret over at Berit Kjøll, som er statens representant i Aker Holding-styret, ikke har tatt til orde mot det omstridte salget av eiendeler fra Aker til det delvis statseide Aker Solutions

OSE

AKSO

langt tidligere.

Skjærtorsdag sendte Kjøll ut en pressemelding med ramsalt kritikk av Røkkes og Akers forretningsmetoder som et tilsvar til at Aker sier hun ble informert om transaksjonene før hun hadde et orienteringsmøte med eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet.

Les også: - Taktisk avsporing av Røkke

- I stuss

- Vi er fortsatt litt i stuss over hvorfor hun ikke har sagt fra tidligere. Hun kunne fint ha bedt om mer tid på et langt tidligere tidspunkt. Tvert i mot sa hun tidligere at dette hadde vært en ryddig prosess, sier Drangeid til E24.

- Hun hadde mange muligheter til å ta dette opp, sier Drangeid.

Kjøll bekreftet torsdag at hun i en e-post 24. mars fikk vite om alle transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Ifølge Drangeid fikk hun også informasjon om pris.

- Fikk vite prisen

- Jeg kan bekrefte at i det materialet hun fikk var prisen på de enkelte transaksjonene nevnt. Det var også nevnt et forventet investeringsbehov og Aker Solutions planer om å ta opp et obligasjonslån for å finansiere kjøpet, sier Drangeid til E24.

En del av kritikken mot salget av aksjer i fem selskaper fra Aker til Aker Solutions for 1,4 milliarder kroner har vært basert på at prisen skulle være for høy. I tillegg har analytikere bemerket at det er knyttet et finansieringsbehov til de overtatte selskapene på nær fem milliarder kroner.

Drangeid sier at anslagene for finansieringsbehovet som har versert er feil, men vil ikke komme med korrigerende opplysninger.

- Fikk informasjonen først

30. mars behandlet styret i Aker Holding saken som en orienteringssak. Drangeid sier Kjøll informasjonen om transaksjonene noen dager tidligere enn den svenske Wallenberg-sfæren, fordi hun skulle ha møtet med departementet.

- Ville dere satt saken i bero dersom hun hadde bedt om det på styremøtet i Aker Holding 30. mars?

- Det er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil gå inn på. Men hun hadde god anledning til å si fra. I stedet sa hun at det hadde vært en ryddig prosess, sier Drangeid.

Ifølge Aker redegjorde konsernsjef Simen Lieungh og finansdirektør Leif Borge nærmere for transaksjonene på styremøtet i Aker Holding den 30. mars.

Drangeid fastholder at de mener en e-post hun sendte til Aker-direktør Bengt A. Rem, som er daglig leder i Aker Holding, etter møtet med departementet 25. mars, vanskelig kunne forstås på en annen måte enn at Kjøll hadde informert departementet om alle transaksjonene.

Les også: Aker retter skytset mot Kjøll

- Hennes privilegium

Kjøll på sin side sier innsidereglene, som Aker har pålagt henne, forhindret henne i å gi informasjon utover salget av Aker Oilfield Services som allerede var offentlig kjent.

- Hadde dere pålagt henne å ikke gi denne informasjonen videre?

- Det må være hennes privilegium å velge hvordan hun skal forholde seg til de som har oppnevnt henne til styret, sier Drangeid.

I sin pressemelding skjærtorsdag stiller Kjøll flere spørsmål til Kjell Inge Røkke som hun mener han personlig bør svare på.

- Vil Røkke svare på Kjølls spørsmål?

- Dette er ikke en sak om personer, sier Drangeid.

Det har skjærtorsdag ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Berit Kjøll.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om