MASSIV RØKKE-SEIER: Knapp motstand mot Aker-transaksjonene

Nordea-fondene og Alfred Berg hevet røsten mot de omstridte Aker-transaksjonene på mandagens ekstraordinære generalforsamling.

GIKK IKKE SOM PLANLAGT: Kjell Inge Røkkes oljeeventyr i Øst-Afrika.
Publisert:

Kjell Inge Røkke og Aker møtte liten motstand på mandagens ekstraordinære generalforsamling i Aker Solutions, på Felix konferansesenter på Aker Brygge.

Bare tre aksjonærer krevde skriftlig votering om de omstridte transaksjonene mellom Aker Solutions

OSE

AKSO

og Aker

OSE

AKER

.

Representanter for Nordea-fondene (1,7 millioner aksjer), Alfred Berg (1,2 millioner aksjer) og Aksjonærforeningen (900 aksjer) uttrykte muntlig at de ville ha skriftlig votering over transaksjonene.

Den skriftlige voteringen endte ikke overraskende med et overveldende flertall for transaksjonene. Totalt stemte 92,62 prosent (117 millioner aksjer) av aksjonærene som var tilstede på generalforsamlingen for transaksjonene, mens 7,37 prosent (9 millioner aksjer) stemte imot. Representanter for 3.000 aksjer stemte blankt.

Opptaket av obligasjonslån på 2,5 milliarder kroner, som skal finansiere transaksjonene, fikk også flertallet med seg. Kun Old Westbury Fund med 4,6 millioner aksjer avsto fra å stemme.

Valget av nye styremedlemmer gikk igjennom uten noen protester.

Brustad ikke i salen

Omtrent 150 stykker er tilstede på den ekstraordinære generalforsamlingen.

Mandag ble det kjent at Nærings- og handelsminister Sylvia , i stedet lar Brustad Aker Holding ta seg av hva som skjer. Staten er kun indirekte eier i Aker Solutions, og er formelt ikke invitert til generalforsamlingen.

– Det er Aker Holding som møter på generalforsamlingen. Vi er indirekte eier av Aker Solutions gjennom Aker Holding, og da er det Aker Holding som representerer, sier statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet til VG mandag.

Det skuffer nok media, som har stilt mannsterkt opp. I tillegg til media er det mange Aker-ansatte tilstede, blant annet den gamle konsernsjefen i Aker Solutions, Leif Arne Langøy. Langøy gikk av med sykemelding (søvnproblemer og utbrenthet) tidligere i år.

Rolig åpning

Mandagens generalforsamling åpnet med at konsernsjef Simen Lieungh pratet om den industrielle logikken i handlene og oljeservice-markedet.

Lieungh repeterte også forventningene til resultatet for 2009.

- Vi guider 4,5 milliarder kroner pluss i EBITDA (brutto driftsresultat) for 2009, sier konsernsjef Lieungh.

Finansdirektør Leif Borge i Aker Solutions, brukte sin tale til å forklare aksjonærene at prisen på de forskjellige transaksjonene er grei, og at dette er nyttige handler for Aker Solutions.

Les saken:

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om