Slik reagerer kronen på Norges Banks rentekutt

Grepene fra Norges Bank gir bred kronesvekkelse. Analytiker tror dagens nivåer kan holde seg gjennom sommeren.

SVEKKELSE: Slik reagerer kronen mot euroen på Norges Banks kutt i styringsrenten og endringer i rentebanen.
Publisert:

Den norske kronen svekker seg etter dagens rentebeslutning fra Norges Bank.

At sentralbanken kutter styringsrenten fra 1,25 prosent til 1,00 prosent var som ventet i markedet, men det åpnes også for ytterligere et kutt i løpet av året.

– Det at de kuttet var mer eller mindre som ventet, men det var overraskende at de senker rentebanen såpass mye som de gjør. Nå er det sannsynlighetsovervekt for et rentekutt til i september. Rentebanen er den store overraskelsen her, og kombinasjonen av at vi faktisk fikk et kutt og den lavere banen bidrar til å trekke kronen svakere, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til E24.

Kronen styrket seg noe i forkant av at renteavgjørelsen forelå, men stupte umiddelbart i etterkant.

Aksjelive:Vi følger markedene her!

Mener kronen er for svak

Euroen ble på sekunder rundt ni øre dyrere målt i norske kroner. Den kostet rundt 8,6513 kroner rett før klokken 10.00, mens man nå må ut med 8,7304 kroner.

Kronen har også svekket seg mot dollaren, rundt fem øre til 7,6595 kroner sammenlignet med nivået før rentekuttet ble kjent.

Viland er overrasket over at kronen ikke svekker seg mer enn den har gjort. Hun utelukker imidlertid ikke at den kan falle videre på kort sikt.

EKSPERT: Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

– Både at renten kan kuttes mer, at vi har sett at interessen for kronen ikke er så høy og at vi går inn i en periode med lavere aktivitet i markedet kan bidra til å i hvert fall holde kronen på et svakt nivå, sier hun.

DNB mener imidlertid fortsatt at kronen er overdrevent svak.

– Vi har sett at oljebremsen ikke knekker norsk økonomi, og det ligger an til ett kutt til – men ikke mer. Vi ser også noe høyere oljepris. På sikt tror vi derfor på en noe sterkere krone, sier Viland.

Storbanken ser for seg at én euro vil koste 8,3 kroner 12 måneder frem i tid.

Dyrere utenlandsferie

I praksis betyr dette at sommerferierende nordmenn må ut med flere av sine norske lønnskroner dersom de skal kjøpe varer og tjenester på reise i utlandet.

Årets sommerferie kan dermed være et godt tidspunkt å realisere eventuelle planer om norgesferie.

Hvordan kronen beveger seg mot andre valutaer, og hvor det er gunstigst å feriere, kan du for øvrig sjekke i E24s valutakart.

En svak krone er imidlertid godt nytt for den norske eksportindustrien, og kan bidra til å holde «trykket» oppe i den nåværende situasjonen med lav oljepris og lavere pengebruk på den norske sokkelen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om