STATOIL: Statoil tar større jafs av Irak-felt

Statoil øker sin eierandel fra 15 til 25 prosent i Irak.

SJEF FOR MIDTØSTEN: Kjetil Tonstad (til høyre) er sjef for Statoils virksomhet i Irak.

THAIER AL-SUDANI/Reuters
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

Statoil

OSE

STL

er blitt enig med sin russiske partner Lukoil om å justere eierskapet på det gigantiske oljefeltet West Qurna-2 i Sør-Irak.

Statoil og Lukoil sikret seg feltet tidlig denne måneden, men Statoil valgte overraskende å ta en relativt beskjeden eierandel på 15 prosent.

Nå økes Statoils eierandel til 25 prosent, mens Lukoils reduseres fra 85 til 75 prosent.

- 15 prosent er en veldig liten andel. Nå har vi snakket med Lukoil, og fått ytterligere 10 prosent. Det mener vi er en langt bedre andel som gjør at vi er kraftfullt til stede, sier Statoils pressekontakt Kai Nielsen til E24.

- Lå i kortene

Nielsen sier "det lå i kortene" at Statoil og Lukoil kunne justere eierskapet senere da budet ble lagt. Han mener samtidig det er lite aktuelt å justere eierskapet ytterligere i fremtiden.

Parnerne vant feltet ved å by et daglig produksjonsnivå på 1,8 millioner fat olje og en godtgjørelse på 1,15 dollar per fat.

Statoil behøver ikke å kompensere russerne for den økte eierandelen, men Statoil vil få en tilsvarende høyere andel og eksponering i prosjektet.

En statlig irakisk partner vil senere bli inkludert i konsortiet med en 25 prosents andel, slik at Lukoil og Statoils andeler reduseres til henholdsvis 56,25 og 18,75 prosent.

Les også:

Begynner med 30

Feltet er anslått å inneholde oljereserver på 12,9 milliarder fat olje og er et av de største gjenværende oljefeltene i verden. Til sammenligning er det anslått at oljereservene i Nordsjøen er på 8 milliarder fat.

Produksjonen på feltet vil ventelig komme opp i 1,8 millioner fat per dag innen 2017 eller 2018.

I første omgang vil Statoil sysselsette mellom 20 og 30 ansatte med Irak-prosjektet. Disse vil være stasjonert i Irak, Norge og Dubai. Hvor mange Statoil vil sysselsette når produksjonen når de store høyder utover i neste tiår, er foreløpig ikke avklart.

E24 dekker Statoil i Irak:

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Statoil investerer 8 milliarder i Irak

  2. Analytiker: - Statoil blir juniorpartner

  3. Statoil signerer Irak-avtalen neste søndag

  4. Annonsørinnhold

  5. Statoil vant Irak-kontrakt

  6. Statoil tapte i Irak