Dette ser økonomene i 2016-spåkulen

– Jeg er relativt optimistisk på vegne av norsk økonomi, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad. Sjekk hva de fem ekspertene ser i glasskulen for året som kommer.

«DEN STORE JOKEREN»: Lav oljepris har gjort oljeproduksjon ulønnsom flere steder i landet i 2015. Flere rigger er lagt i opplag. Her en «strandet hval» ved Averøy utenfor Kristiansund nå i julen.
 • Karl Wig
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

2015 var et beintøft år.

Geopolitisk uro har gitt panikkartede bevegelser i valutamarkedene. Rundt oss har flere økonomier stoppet opp, og styringsrentene har hatt negative fortegn. I eurosonen var konkursspøkelset nær å velte gjeldstyngede Hellas.

Men fremfor alt: Oljeprisen har fortsatt den kraftige nedturen, stort sett gjennom hele året. Det har gitt aktivitetsstans og krevd tusener av arbeidsplasser i Norge.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets oppsummerer 2015 som et «ruglete, ja tidvis brutalt, år».

Nå står 2016 for døren – et år som også spås brutalt, dog med sine lyspunkt.

Mer av det samme

– 2016 blir mer av det samme, med omstilling og lav økonomisk vekst. Men så tror vi Norges Bank kutter renten i tre omganger og at kronen kan styrke seg likevel, hvis oljeprisen trekker opp mot 50 dollar mot slutten av året, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til E24.

– Jeg er relativt optimistisk på vegne av norsk økonomi, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse i til E24.

– Det er først og fremst fordi kronekursen er svak. Jeg tror den vil holde seg svak så lenge oljeprisen er svak.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Sammen med sjefanalytiker Erik Bruce og oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, utgjør Andreassen, Bjørnstad og Østnor E24s spåkule-panel.

Her er de fem ekspertenes beste prognoser for viktige kjerneområder i året som kommer.

PENGEPOLITIKKEN:

Vi går inn i 2016 med en rekordlav styringsrente på 0,75 hos Norges Bank.

Ekspertene er enige om pengepolitikken blir enda mer ekspansiv til neste år, men strides om antall rentekutt.

Bjørnstad tror Olsen vil vestemme seg for ett kutt. Andreassen tror på tre kutt. I så fall får Norge nullrente neste år.

VERDEN:

– Amerikansk og britisk økonomi vil fortsette oppgangen. Europa vil fortsette å slite. Kina er et stort usikkerhetsmoment, sier Bjørnstad.

Med amerikansk økonomi på bedringens vei, er det duket for flere rentehevninger fra Federal Reserve. DNB Markets tipper Fed hever styringsrenten hele 10 ganger til 3,0 prosent de neste to årene. Det går mot renteøkning også i Bank of England, ifølge valutastrateg Østnor.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets

Det er knyttet spenning til hvordan det vil påvirke verdensøkonomien.

– Den største usikkerheten i 2016 er knyttet til at noe skal gå galt i verdensøkonomien og gi en langvarig lav oljepris, og den største faren er disse amerikanske rentehevningene, sier Andreassen.

En viktig indikator for renteheving vil være de månedlige arbeidsmarkedstallene. Andreassen tror sterke tall kan gi uro på børsene i frykt for høyere rente.

– Hever USA renten for raskt, vil det bli en stor utfordring for land i Asia, Latin-Amerika og Afrika, sier han.

OLJEPRISEN:

Når dette skrives koster brentolje 37 dollar fatet. Blir det nye stup i 2016?

Bjørnstad kaller oljeprisen «den store jokeren» for neste år, men stor usikkerhet. Ekspertene er likevel enige om at markedet balanseres noe – og at prisen heller skal opp, enn videre ned fra dagens nivå.

Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets

– Vi har en forventning om at oljeprisen i første kvartal skal opp i 55 dollar fatet. Det er første steg på veien, men vi forventer en ytterligere p

risøkning etter det, og ser for oss et snitt på 60 dollar for året, sier Østnor.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror brentolje vil bli handlet for 49 dollar fatet i snitt i 2016.

Det er betydelig lavere enn snittet for i år, men høyere enn prisen de siste månedene.

– Fremtiden ser ganske laber ut. Det er innmari mye olje i markedet, sier Saltvedt, og viser til ferske nyheter som kan gi nye prisras:

 • Det internasjonale innsynet med det iranske atomprogrammet går fremover, og sanksjonene vil snart opphøre. Landet med verdens tredje største oljereserver er dermed på full fart tilbake til verdensmarkedet. Det kan gi intensivert priskrig med de arabiske landene.
 • Libya har også inngått en FN-avtale som kan gi økt oljetilførsel fra landet.

DEN NORSKE KRONEN:

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Den norske kronen har stått svakt i 2015. Det har gitt nordmenn dyre ferier. Det har også gjort vareimport svindyrt. Men det er bra for norske eksportbedrifter: Det gir høyere konkurranseevne i olje- og gassnæringen, prosessindustrien og i fiskerinæringen.

Fremover tror ekspertene kronen enten vil holde seg på dagens svake nivå, eller styrke seg forsiktig.

– Norges Bank forventer en ganske sideveis kronekurs, mens vi venter at den vil styrke seg om lag fem prosent på et år. Vi tror at etter hvert som risikoen for at det går skikkelig dårlig avtar, vil det igjen bli attraktivt å kjøpe norske kroner, sier Østnor.

BOLIGMARKEDET:

Meglerforeningen Eiendom Norge venter en moderat prisvekst på 3–5 prosent i 2016, målt i gjennomsnittlig årsvekst mot året før. Dette er et nylig oppjustert anslag som er i øvre sjikte.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen.

DNB Markets tror årsveksten blir 2,2 prosent, og viser til lav inntektsvekst og ledighetsøkning.

Bjørnstad venter prisvekst på 4,5 prosent, hvor mesteparten tas ut i årets første måneder.

ARBEIDSMARKEDET:

Ledigheten i Norge har steget i hele år, takt med de forsvunne oljejobbene. Foreløpig siste Aku-tall viser en ledighetsrate 4,6 prosent. Hvor langt er det til toppen?

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ledigheten vil øke videre i oljefylker: Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Vest-Agder.

Det er fortsatt usikkert hvor hardt oljekrisen vil ramme resten av arbeidsmarkedet.

Den svake kronen gjør at eksportnæringen vil få økt etterspørsel etter arbeidskraft som kan trekke ledigheten ned, påpeker Bruce.

De siste 10 årene har hatt en enorm sysselsettingsvekst i Norge, men ifølge Bjørnstad har produktivitetsveksten vært lav. Det kan gjøre at flere bedrifter velger å skrelle i staben for å effektivisere driften.

– Stemmer den hypotesen, kan vi se en kraftig økning i ledigheten. Da blir smitten fra oljenæringen alvorlig, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Tror kronesjokk er midlertidig

 2. Eksperter: Svensk rentebeslutning kan gi kronerush

 3. Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten

 4. Eksperter utelukker ikke norsk seddelpresse

 5. Betalt innhold

  Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019