211.700 er ledige. Nå er også kona til arbeidsministeren permittert.

– Corona-krisen treffer økonomien og arbeidsmarkedet hardt nå, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

TA UTDANNING: Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen håper at de permitterte benytter sjansen til å utdanne seg videre. Nå vokser ledigheten igjen.
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

NAVs telling av ledige stoppet på 211 700 helt eller delvis utenfor arbeidsmarkedet nå i mars, høyest siden september i fjor.

– Det er veldig tøft for mange når krisen rammer arbeidsmarkedet hardt. Jeg har selv en kone som jobber i butikk og som nå er permittert, sier Røe Isaksen til VG.

NAVs rapportering fredag morgen viser at 79.607 var permitterte og søkte om dagpenger i løpet av mars. Det er 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Av dette var flest innenfor butikk- og salgsarbeid – totalt 15.322 personer.

– Tallene fanger opp nedstengningen av Viken. De viser at corona treffer hardt. Ledigheten er nå høyere enn både under finanskrisen og oljeprisfallet, konstaterer arbeidsministeren.

– Jo raskere vi får kontroll over smittespredningen, desto raskere kan vi få folk tilbake på jobb. Men den store utfordringen blir å skape flere jobber og inkludere flere. Dette er en krise som aller mest rammer privat sektor, legger han til.

Ta utdanning

En stor bekymring er at ledigheten nå er svært høy i bransjer som reiseliv, restaurant og varehandel, som ofte er første steg inn i arbeidsmarkedet, ikke minst for folk som mangler formelle kvalifikasjoner.

Torbjørn Røe Isaksen håper derfor at flest mulig benytter permitteringen til å ta det fagbrevet eller den grunnutdanningen de ikke hadde fra før, for å stille sterkere når samfunnet åpner opp igjen.

Les også

Må stenge hoteller i påsken: – Får enorme konsekvenser

Utepils

– Vår største bekymring er jo at ledigheten skal bite seg fast, og så etter at den siste vaksinedosen er satt. Da gjelder det å gjøre krisen så kortvarig som mulig, Det bidrar vi alle til gjennom å følge de strenge restriksjonene som skal hindre videre smittespredning, sier han.

– Hva skal til for å få disse bransjene raskt i gang igjen?

– Vi må få smitten raskt under kontroll. Jeg tror ikke jeg er den eneste som lengter etter å samle noen venner til en utepils, sier arbeidsministeren.

Les også

Flertallet tvinger 20 corona-tiltak på regjeringen: Permittering forlenges

For tidlig

Nav-sjef Hans Christian Holte sier til E24 at det fortsatt er «svært alvorlige virkninger av pandemien på arbeidsmarkedet».

– Vi ser at restriktive tiltak slår ut umiddelbart i permitteringer. Ved hver innstramming vil ledighetstallene øke, og da tar det lenger tid før man beveger seg mot en mer normal situasjon, sier Holte til E24.

Opposisjonen på Stortinget sørget i vinter for å forlenge de økonomiske tiltakene i arbeidsmarkedet fram til 1.oktober. Det var regjeringen sterkt uenig i og ville stoppe allerede 1.juli.

Men Røe Isaksen avviser at opposisjonen har fått rett i at corona-krisen nå trekker ut:

– Nei. De får ikke mer rett. Vi mente også at det kunne være riktig å åpne for forlengelse, men at det var for tidlig å gjøre det allerede da, tidlig på året, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Coronaviruset
 3. Torbjørn Røe Isaksen
 4. Reiseliv
 5. Varehandel

Flere artikler

 1. Varsler nytt møte om coronastøtten til arbeidslivet onsdag: – Her har vi dårlig tid

 2. Regjeringen vil kutte permitteringstiden til 26 uker fra 1. juli

 3. NAV kontaktet aldri Ronja (29): Bare åtte prosent av de ledige fikk NAV-tiltak

 4. Regjeringen snur – forlenger permitteringsordningen med én måned

 5. Rødt raser mot Sanner: – Kutter krisetiltak før krisen er over