Norges Bank fremskynder renteheving: – Mer offensiv rentebane enn folk hadde tenkt

Nå fremskynder Norges Bank rentehevingen til første halvår 2022. Sjeføkonom tror likevel rentehevingen kan komme enda tidligere.

MER OFFENSIV: Norges Bank har endret utsiktene for når rentene skal opp. Kjetil Olsen i Nordea tror det vil tolkes haukete.
Publisert:

Saken oppdateres

Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på null prosent også ved årets siste rentebeslutning.

Sentralbanken har tidligere sett for seg at de kan starte å sette opp renten fra det rekordlave bunnivået i andre halvdel av 2022.

Nå anslår banken at første renteheving kommer i første halvår 2022, «etter hvert som aktiviteten nærmer seg et mer normalt nivå», skriver Norges Bank.

Det innebærer altså fortsatt nullrente i over ett år fremover.

– Norges Bank fremskynder tidspunktet for første renteheving. Det er naturlig gitt nyheten om at vi har fått vaksine, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB.

Les også

Sentralbanksjef Olsen venter fortsatt oljenedtur frem til 2023

Kan komme tidligere

– Rentebanen var enda mer offensiv enn folk hadde tenkt seg tidligere, sier Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

Samtidig tror han renteøkningen fremdeles kan komme enda tidligere.

– Det er fortsatt rom for Norges Bank i kommende rapporter å fremskynde det enda litt mer. De holder enda litt igjen, sier Olsen.

Sånn som rentebanen står nå ventes det en renteheving i halvåret i 2022 og 2023. Renten skal ende på rett under 1 prosent i 2023, ifølge det Norges Bank ser for seg nå.

Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB

Stor usikkerhet

Norges Bank maler opp et litt mer positivt bilde av økonomien i den nye pengepolitiske rapporten, påpeker sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

– Det er veldig stor usikkerhet koblet til utsiktene. Det er noe de har sagt at motiverer til en ganske forsiktig tilnærming, sier Dalstø.

Norges Bank har revidert rentebanen fordi man kan begynne med vaksinering ganske snart, og gjeninnhentingen kan starte tidligere og bli sterkere.

Men sentralbanken sier at renten skal holde seg i ro til det er klare tegn til at økonomien normaliseres.

– Det tilsier at det ikke er nok å sitte inne med en forventning om at økonomien tar seg opp. De skal se det, sier Haugland i DNB.

Kan endres av vaksinenyheter

Det betyr likevel ikke at en renteøkning absolutt ikke kan komme før første halvår 2022.

– Det alt handler om nå er «når får vi vaksinert befolkningen?», sier Olsen i Nordea.

Norges Bank operer med tre scenario, i det optimistiske vaksineres befolkningen innen sommeren 2021, i det de baserer rentebanen på er befolkningen vaksinert ved utgangen av 2021, mens det pessimistiske scenarioet forutsetter enda senere vaksinering

– Det fremmer stor usikkerhet rundt vaksineutrullingen, og det er jo det som er den store nyheten siden forrige rapport, sier Olsen.

Rentebanen oppjusteres i dagens Pengepolitiske rapport (PPR), sammenlignet med septembers Pengepolitiske rapport.
Les også

Olsen venter større prisvekst på boliger

Publisert: