Norges Bank øker daglige kronekjøp til 1,7 milliarder

Norges Bank mer enn dobler kronekjøpene i februar til det høyeste siden september i fjor. Det er betydelig høyere enn økonomene ventet.

OVERRASKER: Sentralbanken øker kronekjøpene mye mer enn ventet i februar.
Publisert:

Norges Bank øker kronekjøpene til 1,7 milliarder per dag i februar fra 800 millioner per dag i januar, ifølge en melding fra sentralbanken. Det er det høyeste siden september i fjor.

Norges Bank veksler valuta på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.

På forhånd ventet DNB Markets at kjøpene skulle økes til 1,4 milliarder kroner, mens SEB ventet 1,2 milliarder.

«Vi venter at Norges Bank gradvis vil øke de daglige kjøpene og anslår kjøp på 1,2 milliarder kroner per dag i februar. Kronekjøpene vil dermed fortsatt virke støttende for kronekursen i 2021», skrev SEB i et notat i forkant av dagens publisering.

Coronakrisen gir økt oljepengebruk

Som følge av coronakrisen økte sentralbanken kronekjøpene til en ny rekord på 2,5 milliarder kroner per dag i juli i fjor, for å kunne overføre penger til regjeringen og dekke den kraftig økte oljepengebruken.

Utover høsten ble kjøpene redusert til 500 millioner per dag, før de økte igjen i januar.

Kronen styrket seg 2–3 øre mot euro rett etter publiseringen, slik at en euro nå koster 10,39 kroner. Det er likevel nær 20 øre mer enn på samme tid for en uke siden.

Her er meldingen fra Norges Bank: Valutatransaksjoner i februar 2021
Les på E24+

Les også: (+) Det er krise i verdensøkonomien. Men Oljefondet tjente 1000 mrd. Hvordan er det mulig?

Publisert: