Bergen Engines-salget: – Her har regjeringen iverksatt en stor snuoperasjon

– Her er det åpenbart at regjeringen prøver å slukke brannen og at man tar selvkritikk på dårlig håndtering av Bergen Engines-salget, sier Emilie Enger Mehl (Sp).

 • Arne Edvardsen (Bergens Tidende)
 • Bendik Støren (Bergens Tidende)
Publisert:

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har varslet Rolls-Royce om at norske myndigheter vurderer om det planlagte salget av Bergen Engines AS til TMH Group skal stanses i medhold av sikkerhetsloven.

Ifølge justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) har regjeringen de siste månedene undersøkt Bergen Engines-salget grundig. Nå skal Mæland redegjøre for saken i Stortinget.

Les også

Norske myndigheter vurderer å stanse russisk oppkjøp av Bergen Engines

Salget av Bergen Engines kan nå bli stoppet.

– Stor svikt

– Det positive er at regjeringen gir etter for press i denne saken og at justisministeren kommer til Stortinget. Vi forventer å få svar på hvordan en slik slett håndtering fra regjeringens side kunne skje, sier Mehl.

Hun mener saken har avslørt en stor svikt i systemer som skal beskytte norske sikkerhetsinteresser.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil redegjøre for Bergen Engines-salget i Stortinget.

– Snuoperasjon

– Her har regjeringen iverksatt en stor snuoperasjon. Nå må det redegjøres for alle sider av denne saken slik at vi står bedre rustet for fremtiden. Vi trenger en grundig forklaring, sier Mehl.

Emilie Enger Mehl (Sp). b

– Dette forutså jeg allerede da salget ble kjent. Når den politiske ballen begynner å rulle, endrer forutsetningene seg. Da leter regjeringen etter en vei ut, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) i utenrikskomiteen på Stortinget.

Mandag denne uken uttalte Tybring-Gjedde (Frp) at han «forventer at forsvarsministeren og justisministeren forstår alvoret og stanser salget».

Han etterlyste også at «alle forsvarsvenner nå står frem og ber regjeringen snu».

Jette Christensen (Ap) er ikke imponert over regjeringens håndtering av Bergen Engines-salget.

– Regjeringen har våknet

Jette Christensen (Ap) mener at regjeringens snuoperasjon må ha startet bare for noen dager siden.

– Det ser ut til at man først nå i helgen har våknet og funnet ut at dette likevel er en sak regjeringen skal blande seg inn i. Tidligere har det vært sagt at dette var en sak mellom to kommersielle selskaper, sier Christensen.

Hun synes ikke håndteringen på noen måte har vært betryggende.

– Men saken er ikke over om man nå stopper salget. Det er først når vi ser en konsistent og langsiktig plan for hvordan slike saker skal håndteres at vi ser en løsning på dette.

– Det regjeringen nå har foretatt seg er krisehåndtering på egne vegne, ikke en håndtering som er betryggende for norsk sikkerhetspolitikk, sier Christensen.

Høyres Tetzschner: – På riktig spor nå

Høyres egen Michael Tetzschner mener utviklingen i saken nå går i riktig retning.

– Jeg er glad for at det nå skjer en reell gjennomgang av salget. Så må forvaltningen få lov til å arbeide ferdig, men det er betryggende at saken nå tas med det alvor den fortjener, sier han.

– Betyr det at du mener saken ikke har blitt tatt tilstrekkelig alvorlig så langt?

– Jeg er fornøyd med at saken nå kommer inn i et riktig spor, svarer han.

Høyres Michael Tetzschner er første nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Tetzschner har tidligere uttalt at det fortsatt gjensto vurderinger av salget opp mot sikkerhetsloven, også etter at forsvarsministeren slo fast at Bergen Engines ikke var underlagt loven.

Han sier kravet til salg av en høyteknologibedrift fortsatt må være at man ikke har sikkerhetsmessige betenkeligheter. Det kan bli vanskelig dersom man selger til Russland, sier han.

– Det er en diktaturstat vi har med å gjøre. Da er det ikke mulig å opprettholde et reelt skille mellom aksjeselskaper og der myndighetene kan intervenere, sier han.

– Næring foran sikkerhet

Anniken Huitfeldt (Ap) som leder utenrikskomiteen på Stortinget kommer med følgende reaksjon på at regjeringen nå vurderer å stoppe salget:

– Det skulle bare mangle. Det er over et år siden salg av Bergen Engines ble offentlig kjent. Jeg minner om hva Høyres statssekretær sa for bare et par uker siden: At dette var et salg mellom to kommersielle aktører og noe regjeringen verken skal eller bør blande seg inn i.

– Uttalelsen tyder på en regjering som setter næringsinteresser foran nasjonal sikkerhet. Slike holdninger og de klare advarslene fra våre sikkerhetstjenester betyr at vi trenger en større oppvask om arbeidet med å hindre utenlandske oppkjøp som kan true norsk sikkerhet.

– Ansvarsfraskrivelse

Audun Lysbakken (SV) mener «regjeringen nå fossror».

– Og det er ikke et øyeblikk for tidlig. Jeg er glad for at justisministeren nå kommer med viktige avklaringer, og ser ut til å komme oss i møte.

– Det vi trenger nå, er en forsikring om at sikkerhetsloven blir forvaltet godt, slik at vi unngår denne typen systematisk ansvarsfraskrivelse og forvirring i fremtiden. Denne saken må bli en vekker for en regjering som ser ut til å ha vært i vinterdvale, sier Lysbakken.

Rødt på Stortinget skriver i en melding til BT/E24 at de «krever at regjeringen slutter å somle og stopper salget av fabrikken som vedlikeholder Forsvarets skip til russiske oligarker, før det skapes enda mer usikkerhet».

Les også

Derfor er salget av Bergen Engines så kontroversielt

Les på E24+

Bergen Engines-handelen: – På tide at alle forsvarsvenner nå står frem og ber regjeringen snu

Les på E24+

Da forsvarsministeren ble varslet om Bergen Engines-salget, hadde tre departementer visst om saken i én måned

Les også

Det er ikke aktuelt å la et russisk firma vedlikeholde sensitivt forsvarsmateriell

Les på E24+

Denne loven kan stanse salget av Bergen Engines til russere

Les på E24+

Russlands største produsent av krigsskip vil samarbeide med Bergen Engines-kjøper

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bergen Engines
 2. Christian Tybring-Gjedde
 3. Rolls-Royce
 4. Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Flere artikler

 1. Her er spørsmålene Stortinget vil ha svar på om Bergen Engines-salget

 2. Betalt innhold

  Reaksjonene hagler etter nye Bergen Engines-avsløringer: – Rystende lesning

 3. Betalt innhold

  Bergen Engines: – Forventer at salget blir stanset

 4. Betalt innhold

  Bergen Engines-saken: – Regjeringen må stoppe salget, vitner om komplett svikt i alle ledd

 5. Stortinget retter hard kritikk mot regjeringen i Bergen Engines-saken