Rentefasit i Norge og USA denne uken: – Støvet har ikke lagt seg

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken spår ikke renteheving, men et løft i rentebanen fra Norges Bank. Hvis det blir tilfellet, forventer hun ikke at markedene vil reagere noe særlig.

TROR PÅ SEPTEMBER: Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror Norges Bank vil helle mer mot september enn desember for første renteheving siden pandemien traff Norge.
Publisert: Publisert:

Denne uken er de viktigste hendelsene rentebeslutninger fra Norge og USA. Resten av ukens viktigste hendelser kan du se lenger ned i saken.

I Norge har vi nå hatt den historiske nullrenten i over et år. På torsdag er det duket for ny rentebeslutning fra sentralbanksjef Øystein Olsen, men det er ventet at renten holdes i ro også denne gang.

– Vi venter uendret rente på selve beslutningen, men at de løfter rentebanen litt som indikerer en høyere sannsynlighet for renteheving i september, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen.

Les også

Det går mot renteendring 23. september

Det er ikke bare Handelsbanken som spår renteheving i september. Også Nordea mener de siste ledighetstallene er nok et tegn på renteheving over sommeren.

Norges Bank varslet selv tidligere i år at styringsrenten «mest sannsynlig vil bli satt opp i løpet av andre halvdel i år».

Fortsatt en viss usikkerhet

– Forrige gang sa de at det var omtrent like sannsynlig med renteheving i september som i desember, nå tror vi at de vil peke litt mer på september, sier Due-Andresen.

Hun tror likevel ikke at sentralbanken vil slå fast rentehevingen i rentebanen, fordi det fortsatt er usikkerhet tilknyttet pandemien.

– Jeg tror derfor de vil heve sannsynligheten, men vente til september med å se.

Sentralbanksjef Øystein Olsen skal torsdag legge frem rentebeslutningen og pengepolitisk rapport.

Hun tror også vi vil få en optimistisk, men avventende pengepolitisk rapport.

– Støvet har ikke lagt seg, så vi vil se en rapport som er optimistisk i tonen, men bærer preg av at man ikke helt kan si at faren er over, så man må vente litt, sier hun og fortsetter:

– Sånn sett har ikke Norges Bank dårlig tid, de har fire anledninger hvert år til å endre renten.

Les også

Nordea: Ledighetsfallet nok et tegn på renteheving i september

I tråd med markedsforventningene

– Hvordan tror du markedet vil reagere, dersom det blir scenarioet?

– Hvis de eneste som kommer er at banen blir litt hevet er det i tråd med markedsforventningene.

Due-Andresen forklarer at det i en stund nå har vært mer enn 50 prosent sannsynlighet for en renteheving i september. Hun tror derfor at det de sier om renteutsiktene er det som blir sentralt.

– Vi tror de kommer til å indikere enda en renteheving innen mars neste år, og kanskje så mye som tre rentehevinger neste år, sier hun, og legger til:

– Om det skulle bli sånn er det relativt godt i tråd med markedsforventningene og burde ikke være veldig oppsiktsvekkende.

Nervøst USA-marked

I USA har det vært to rapporter på rad som har vært svakere enn ventet. På en side ser det ut til at gjeninnhentingen går tregere enn ventet, men inflasjonen har vært vesentlig høyere.

– Det er knyttet en del spenning til hvordan Fed vil omtale utsiktene. Det vi så i referatene fra forrige møte er at de internt diskuterer inflasjon, og at noen av medlemmene har uttrykt bekymring for at den er vedvarende.

Due-Andresen tror alt som kommer fra Den amerikanske sentralbanken hva gjelder utsiktene for realøkonomi og inflasjon blir lagt merke til.

– Det er fordi markedet har vært nervøst rundt disse inflasjonstallene som kom og overrasket veldig på oppsiden.

Les også

Høyere prisvekst enn ventet i USA

Samtidig tror hun markedet vil se etter tegn på om Fed vil trappe ned på kvantitative lettelser mot slutten av inneværende år. Handelsbanken tror ikke de vil gjøre det før til neste år.

– Markedet vil se etter alt som kan komme rundt eventuelle oppjusteringer eller antydninger til tidligere innstramminger av pengepolitikken.

Publisert: