Næringsministeren etter innstrammingene: Skal vurdere nye tiltak
Næringsministeren sier at det kan komme bredere støtteordninger for næringslivet etter helgen. NHO frykter at mange arbeidsplasser forsvinner med en svært omfattende nedstenging i Oslo.
Etter fredagens hastemøte mener statsråden som stod bak at det er viktig å oppdatere krisehjelpen for norske bedrifter.
– Nå har vi på plass egne støtteordninger for reiseliv og serveringsbransjen, som begge er hardt rammet fra før – og også blir det nå. Men vi kan ikke utelukke at det er flere som merker konsekvenser. Akkurat det vi skal se på nå, sier næringsminister Iselin Nybø til E24 fredag ettermiddag.
I tillegg til å signalisere støtte som kan treffe flere bedrifter, understreker Nybø at regjeringen trenger helgen til å tenke.
– Regjeringen ønsker å gjøre tilpasninger for den situasjonen vi har nå kontra den vi hadde for en uke siden. Vi har dialog med partene i arbeidslivet og har fått gode innspill om hva næringslivet trenger, sier hun.
NHO: – Svært, svært alvorlig
Blant organisasjonene fra arbeidslivet som møtte Nybø fredag var NHO.
– Det er viktig at vi tar de grepene som kan tas, men dette er også en veldig, veldig alvorlig situasjon for næringslivet i Oslo-regionen, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.
Almlid mener nå regjeringen må komme med en kompensasjonsordning lik den man hadde i vår.
– Mange bedrifter må stenge ned og mange andre kommer til å få et stort fall i omsetning over natten. Vi står i fare for å miste mange arbeidsplasser, sier han.
NHO vil derfor ha på plass kompensasjonsordningen hvor bedrifter får en kontantsum hver måned som kompenserer for den reduserte omsetningen.
– Bedriftene trenger likviditet inn for å sikre at de ikke går over ende. Vi må alle, og spesielt politikerne, forstå at dette er svært, svært alvorlig, sier Almlid.
Han mener det nå ikke er tilstrekkelig med redningspakker for kun deler av næringslivet.
– Vi hadde møte med næringsministeren og finansministeren i dag, og vi var veldig tydelig på at vi trenger en slik kompensasjonsordning, og vi trenger den for hele næringen, sier Almlid.
Ny støtteordning for flere måneder
Inntil neste kunngjøring kommer fra Næringsdepartementet poengterer statsråden der at det blir en annen måte å søke støtte på fremover.
– En ny ordning skal på plass. Søknadsprosessen skal bli annerledes enn før, der ikke Skatteetaten, men Brønnøysundsregisteret behandler søknaden. Utnytter du den søker du for flere måneder i stedet for en måned av gangen.
Nybø sier at regjeringen kommer tilbake med en oppdatering «tidlig i neste uke». Hun mener at regjeringen var fleksible og handlekraftige allerede for en uke siden.
– Forrige fredag viste vi at vi er villig til å strekke oss med 1,5 milliarder kroner ekstra. Nå skal vi sette oss ned og ta en del vurderinger.
Nye coronatiltak: – Dødsstøt for reiselivet
– Byrådet setter krok på døra
Oslo Handelsstands Forening oppfatter at byrådets tiltak om å stanse skjenking av alkohol, som en krok på døra for utesteder og serveringssteder.
– For bransjen blir dette i praksis et pålegg om næringsforbud. Det er derfor viktig at myndighetene erkjenner et ansvar for disse bedriftene som midlertidig må stenge dørene, sier foreningens administrerende direktør Bjørn Næss.
Næss understreker at medlemmene ønsker å bidra med å få bort viruset.
– Men vi må forvente at myndigheter som pålegger oss svært tunge byrder, blir med på å holde oss i live gjennom krisen, sier han.
Foreningen foreslår to grep kommunen kan sette i verk. Alle serveringssteder må få en generell adgang til å servere og skjenke utendørs. Videre må faghandel og dagligvare som må innføre nye tiltak som krever bemanning og utstyr, få direkte økonomisk støtte til dette.
Umulig situasjon å stå i
– Innstrammingene i Oslo og Bergen er utrolig dramatisk for mange virksomheter som allerede sto med kniven på strupen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.
Han mener dette vil være kroken på døren for mange, hvis det ikke kommer kompensasjonstiltak som tilsvarer de i vår.
Horneland Kristensen påpeker også at 18 prosent av arbeidsstyrken i Oslo var helt eller delvis arbeidsledige i april, og at vi nå nærmer vi oss en lignende situasjon.
– Det er en nesten umulig uforutsigbar situasjon å stå i for alle som nå rammes i kultur, servering, uteliv og trening. Vi oppfordrer regjeringen innstendig til å sikre dem størst mulig grad av forutsigbarhet, sier han.
Virke-direktøren synes ikke kompenserende tiltak kun til noen bransjer frem til februar ikke er nok.
– Det må være hvor hardt en virksomhet er truffet av pandemien og smitteverntiltakene som avgjør om den får kompensasjon, ikke i hvilken næring virksomheten er definert, sier Horneland Kristensen.