Støre: – Hadde håpet på et annet utfall

Arbeiderparti-lederens ønske om en flertallsregjering brast da SV onsdag brøt sonderingene.

  • Ine Brunborg
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiene hadde en god tone i sonderingene, men erkjenner at resultatet ikke ble som han ønsket seg.

– Jeg har respekt for at SV kom til den konklusjonen, men jeg hadde håpet på et annet utfall, sier Støre i møte med pressen onsdag.

Han trekker frem at Lysbakken fortsatt er åpen for nye samtaler i fremtiden.

– Det er et et håp jeg deler, om den muligheten skulle by seg.

– Vi går nå inn i noen år hvor vi skal ta viktige beslutninger. Vi kommer til å ha nær kontakt med SV i Stortinget, og det er på den siden vi vil søke oss til i hovedlinjene i arbeidet – også knyttet til budsjett, sier Støre.

Les også

SV bryter regjeringssamtalene

Lysbakken: – Skuffet

SV-leder Audun Lysbakken sa det var «med stor skuffelse» at partiet erkjente at det ikke var grunnlag for å danne en rødgrønn regjering. Han pekte også på at den store utfordringen i samtalene var klima og miljø.

– Hele tiden har vi vært klar på at det ville være den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur som ville avgjøre om SV går i regjering. Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, sier Lysbakken.

Han mener at SV får til bedre politikk for sine velgere i opposisjon – og utenfor premissene som ble lagt i regjeringssonderingene.

– Å akseptere disse ville innebære at vi ville skuffe folk som er opptatt av et kraftfullt taksktifte for klima, natur og rettferdig fordeling, sier Lysbakken.

Se reaksjoner på SV-bruddet:

– Det lover ikke godt

Miljøbevegelsen er skuffet og overrasket over at SV dropper ut av sonderingene, og understreker at de to gjenværende partiene ikke har noe mindre ansvar for klima og miljø av den grunn.

– Det lover ikke godt at SV opplever at de ikke har fått nok igjen på klima og miljø så langt i sonderingene. Det uroer meg, sier leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender til E24.

– Når det er sagt, så må ikke Senterpartiet og Arbeiderpartiet tro at vi ikke forventer at de skal levere på miljø selv om SV går ut. Det har aldri vært sånn at det var SV som alene skulle ta ansvar for at regjeringen skulle få en god politikk på miljø, klima og bærekraft. Nå må Senterpartiet og Ap levere, sier hun.

Les også

Miljøbevegelsen overrasket over SV-exit: – Det lover ikke godt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Jonas Gahr Støre
  2. Audun Lysbakken

Flere artikler

  1. SV bryter regjeringssamtalene

  2. Miljøbevegelsen overrasket over SV-exit: – Det lover ikke godt

  3. Ap og Sp går i regjerings­forhandlinger: – Nå utvider jeg alfabetet

  4. SV om regjeringsplattformen: – Altfor svak

  5. Regjeringssamtalene: Tar helgefri – fortsetter mandag