Statsbudsjettet 2022

Lekkasjer fra forslaget til statsbudsjett 2022

Den avtroppende borgerlige regjeringen har lekket flere punkter fra budsjettforslaget som legges frem tirsdag.

Avtroppende statsminister: Erna Solber (H)
  • NTB
  • Eirik Amb Nysveen
  • Ine Brunborg
Publisert:

Tirsdag legger regjeringen frem sitt siste statsbudsjett for Stortinget. Dette er noe av det aller siste den sittende regjeringen foretar seg før den nye med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum i spissen tar over.

Det er den sittende regjeringen som legger frem budsjettet, men det må vedtas av det nye Stortinget. Det er derfor ventet at den kommende regjeringen vil gjøre endringer mer tilpasset sin politikk før budsjettet vedtas.

Høye strømpriser har preget høsten 2022, og mandag meldte Statistisk sentralbyrå at det aldri tidligere er målt så høy strømprisoppgang fra ett år til det neste.

For å dra ned de totale strømkostnadene til nordmenn går regjeringen inn for å kutte elavgiften med 1,5 øre, noe som tilsvarer et kutt på 9 prosent.

Fra september i fjor til september i år har strømprisene, inkludert nettleie, økt med 107,7 prosent.

Momsfritak for elbiler

Regjeringen har ikke varslet noen endringer i momsfritaket for elbiler, og vil holde på den ut 2022 i sitt budsjett.

Ekstra penger til Husbanken

Husbanken vil få en ekstrabevilgning på én milliard kroner. Pengene skal gå til å sørge for at flere i distriktskommuner skal få boliglån.

50 millioner bevilges også til å bygge boliger tilrettelagt for eldre i distriktene, såkalte «trygghetsboliger».

HRS ut av budsjettet

Den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) mister statsstøtten. Organisasjonen har mottatt statsstøtte siden 2005, og i fjor mottok de 1.291.000 kroner.

Penger til forskningsbygg

Regjeringen varslet i september at de vil bevilge 6,9 milliarder kroner til bygging av forskningssenteret Ocean Space Centre. NTNU og Sintef fikk reguleringsplanen godkjent av bystyret i Trondheim kort tid før dette grepet i budsjettet ble varslet.

Universitetet i Bodø fikk sent i august beskjed om at prosjektet Blått bygg, som skal huse blant annet Fakultet for biovitenskap og akvakultur, får startbevilgning på 110 millioner kroner.

Ifølge Khrono vil det trolig også komme penger til Livsvitenskapsbygget i Oslo

Bistandsbudsjettet økes

Bistandsbudsjettet øker med 3,8 milliarder kroner i forslaget til statsbudsjett for 2022. En femdel av pengene skal gå til klimatiltak.

Det har utviklingsminister Dag Inge Ulstein opplyst til Vårt Land.

De 3,8 milliardene svarer til en økning på rundt 10 prosent fra forrige statsbudsjett og vil sørge for at regjeringen når målet om at bistand skal utgjøre 1 prosent av antatt bruttonasjonalinntekt.

Vil styrke bostøtteordning

Regjeringen vil øke bostøtten i statsbudsjettet for 2022, gjennom å senke egenandelen for husstander med flere enn én person. Det innebærer at utgiftene til bostøtte økes med 70 millioner kroner.

Høyre har anslått at dette vil gi om lag 17.000 eksisterende mottakere i snitt 3.800 kroner mer i bostøtte per år. I tillegg vil om lag 1.100 nye husstander få i gjennomsnitt 8.600 kroner per år.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet 2022
  2. Statsbudsjettet 2022

Flere artikler

  1. Dette er lekkasjene fra Solbergs siste statsbudsjett

  2. Økonomiprofessor: Riktig og nødvendig innstramming i oljepengebruken

  3. Slik påvirker statsbudsjettet studenter og unge

  4. Dette betyr Vedum-budsjettet for deg

  5. Støre vil bruke like mye oljepenger som forgjengeren