Regjeringen griper inn i flyteknikerkonflikten – skal løses i tvungen lønnsnemnd

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen bekrefter at flyteknikerkonflikten skal løses i tvungen lønnsnemnd. Dermed er streiken avsluttet.

Publisert:

Årsaken til at regjeringen nå griper inn i konflikten, er et varsel fra Helsetilsynet.

– Tilsynet mener det vil oppstå fare for liv og helse som følge av konflikten dersom vi ikke grep inn før kl. 10 i dag, sier arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på en pressekonferanse etter å ha møtt partene.

Mandag meldte både Helgelandssykehuset og Finnmarkssykehuset at de hevet beredskapen som følge av streiken.

Persen bekrefter at flyteknikerne, som har streiket siden 18. juni, vil gjenoppta sitt arbeid med umiddelbar virkning.

– Jeg er ikke fornøyd med at regjeringen måtte påta seg ansvaret og gripe inn i denne situasjonen, sier Persen.

Tvungen lønnsnemnd er et tiltak som myndighetene kan iverksette for å stoppe en pågående arbeidskonflikt. Konflikten går dermed videre til Rikslønnsnemnden.

Leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, Jan Skogseth (tv.) og administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

– Fornøyd med at konflikten er slutt

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier at de respekterer beslutningen statsråden har tatt.

– Vi er fornøyd med at konflikten er slutt og at folk får reise på ferie igjen. Det er veldig uheldig at det havner i tvungen lønnsnemnd. Dette skulle vært løst ved forhandlingsbordet, sier Lothe til E24.

Arbeidsminister Persen kalte inn NHO Luftfart og Norsk flytekniker organisasjon (NFO) i formiddag i forbindelse med flyteknikerkonflikten som har pågått i flere uker.

Flyteknikerne har streiket siden 18. juni, da det ble brudd i forhandlingene mellom NHO Luftfart og NFO. Natt til søndag 26. juni trådte NHO Luftfarts varslede lockout for 450 flyteknikere i kraft.

Streiken har ført til at flere flyselskap har måttet innstille flyginger.

– Steget med lockout. Var det for å fremprovosere lønnsnemnd eller annen løsning?

– Konflikten var helt fastlåst, og hadde blitt trappet opp i flere omganger. Vi var nødt til å fremprovosere en forhandling fra NFO. Lockout er det eneste virkemiddelet vi har. Men vi kom ikke i mål likevel, sier Lothe.

– Kunne vært unngått

Leder i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), Jan Skogseth, er skuffet over utfallet.

– Vi er skuffet over at det ender i tvungen lønnsnemnd. Det kunne vært unngått enten ved innvilgelse av dispensasjon eller at luftambulansetjenesten kunne hentet inn noen som kunne dekket opp for Babcock. Det er NHO som har tvunget gjennom dette ved å gjøre en så brutal lockout som dette, sier Skogseth til E24.

– Var du overrasket over at regjeringen grep inn?

– På dette tidspunktet så vi ingen umiddelbar fare for liv og helse. Men det mulig de sitter på en annen informasjon, sier Skogseth.

– Regjeringen sier de er misfornøyde med at de må gripe inn. Kunne dere gjort mer for å unngå dette?

– Vi har tatt initiativ hele veien for å komme i dialog med NHO, og har kommet med nye tilbud. Det siste vi sendte over hadde et kraftig redusert lønnskrav. NHO har holdt seg passive hele veien og har kjørt den lockouten de har gjort. En part får ikke gjennomført samarbeidet alene, sier Skogseth.

NHO Luftfart og NFO møttes hos Riksmekleren torsdag forrige uke.
Les også

Flyteknikere går ut i streik – urealistiske lønnskrav, mener NHO

Ifølge NHO har flyteknikerne krevd 60 kroner mer per time i lønn, noe som ifølge NHO tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. Torbjørn Lothe i NHO Luftfart har ment at dette kravet er urealistisk høyt.

NFO har på sin side ikke ment at det er et urimelig krav og har krevd en minstelønnsøkning slik at flyteknikere har samme lønnsnivå som en elektriker.

Mandag leverte NFO en ny skisse til løsning i konflikten, som blant annet innebar en betydelig reduksjon i lønnskravet. NHO sa på sin side til E24 mandag at de ikke hadde mottatt løsningsforslaget.

Les også

NFO er villig til å redusere lønnskravet betydelig

Publisert:
Gå til e24.no