Pumpepress på Lund

En rekordhøy oljepris er ikke bare godt nytt for StatoilHydro-sjef Helge Lund, som uansett kommer til å legge frem norgeshistoriens beste kvartalsresultat i dag.

  • ALF OLE ASK FRANK LYNUM SVERRE STENSENG - Aftenposten
Publisert:,

Det er ikke bare godværsskyer på Helge Lunds himmel når han i dag legger frem sine tall for første kvartal i år. Hva som kan bekymre StatoilHydro-sjefen? Ekstremt høy oljepris, produksjonspress, problemer med Snøhvit-feltet og skattesmell i fremtiden.
Prisfelle

Rekordhøye oljepriser blir tatt imot med åpne armer på Oslo Børs, men er ikke utelukkende gode nyheter for Helge Lund.
- Det er klart at han nå kan levere høyere inntekts- og overskuddstall, men det i seg selv holder ikke. Vi greier alle å regne ut hvor mye selskapet burde tjene, sier analytiker Martin Mølsæter i First Securities.
Han er mer opptatt av hva den høye oljeprisen gjør med kostnadene, og hvilken effekt dette har på produksjonen av olje.
- Holder oljeprisen seg høy, ligger det an til en videre kostnadsøkning. I tillegg er det ekstremt lønnsomt nå å bygge ut nye felt innen ukonvensjonelle oljetyper, slik som for eksempel oljeskifer og oljesand. Reservene av disse typene olje utgjør mer enn all olje som er produsert hittil i verdenshistorien. Det gjør at det på ett eller annet tidspunkt kommer en kraftig økning på tilbudssiden, sier Mølsæter.

Les også: StatoilHydro leverer tidene resultat
Så jo høyere oljepriser nå, og jo lenger vi har mangel på olje, desto kraftigere blir prisfallet når ny produksjon en gang i fremtiden kommer på plass.
Dessuten er det er et kraftig press oppover på kostnadene, og det i en sensitiv fase for StatoilHydro.
- Selskapet er i ferd med å øke produksjonen veldig mye. Det kommer mange nye felt de neste 12-18 månedene, og nyheter om disse vil få stor oppmerksomhet i markedet, sier Mølsæter.
Nok pumping?

En annen ting analytikerne vil vie oppmerksomhet, er utviklingen i produksjonen. På dette punktet har Norges desidert største selskap skuffet flere kvartaler på rad, og nå er presset hardere enn noen gang.
- Nå ventes det i markedet at de minst vil innfri forventningene for produksjon i første kvartal. Det er bakt inn i kursen, sier Mølsæter.
- Jeg kommer til å lytte nøye til det de melder om forventningene til produksjon fremover, og om de kommer med justeringer på målsetningen for inneværende år, sier analytikerkollega Kjetil Bakken i Fondsfinans.
Nok Snøhvit-juling

Problemene på Snøhvit-feltet har lenge ridd Helge Lund som en mare, og de er ennå ikke løst. Men analytiker Mølsæter tror ikke Snøhvit lenger spiller så stor rolle for hvordan StatoilHydro-kursen utvikler seg fremover.
- Snøhvit har vært et problem lenge, men dette er kjent i markedet, og mediene har skrevet svært mye om dette. StatoilHydro har fått juling gang på gang etter negative meldinger om Snøhvit, sier analytikeren.
Han anslår at Snøhvit i hele sin levetid på mellom 15 og 20 år er verdt rundt 8 kroner på StatoilHydro-kursen, og at dette allerede er tatt ut i kursfall.
Skattesmell

En annen mørk sky på Helge Lunds himmel, er signaler fra myndighetene i flere av verdens største oljeproduserende land.
- Skattesatsen på oljeselskaper globalt kommer til å øke i årene som kommer, sier Mølsæter.
Han mener de store oljeselskapene har fått for mye juling i starten av året.
- De handles på rundt 70 prosent av verdiene av reservene de allerede har i dag. Det er altså null uttelling for det de kan få fatt i av nye verdier i letearealene sine, og det er historisk lavt, sier Mølsæter.
- Det som er sikkert er at StatoilHydro i dag kommer til å legge frem norgeshistoriens beste kvartalsresultat, sier Bakken.
Det er andre gang StatoilHydro rapporterer tall etter at oljedelen av Hydro ble en del av Statoil. I snitt venter analytikerne at selskapet leverer enorme 50 milliarder kroner i overskudd før skatt.

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dollaren spiser opp overskuddet

  2. - Vi skal barbere oss - ikke skjære av oss haken

  3. Norgesrekord!

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Snøhvit og de syv problemene

  6. - Vurderer oppkjøp