Euroen styrker seg kraftig etter ESB-tiltak

Mario Draghi kutter renten og varsler forlengelse av støttekjøpprogrammet. Det sender euroen til værs, og børsene ned.

TIL VÆRS: Euroen har styrket seg omtrent 2,5 prosent mot dollaren siden ESBs rentebeslutning ble offentliggjort klokken 13.45
Publisert:

Euroen svekket seg gjennom hele dagen torsdag i påvente av nyhetene fra Den europeiske sentralbanken (ESB).

Men bare minutter før rentebeslutningen fra ESB skulle offentliggjøres, styrket euroen seg plutselig. Det skyldtes en feilpublisering fra Financial Times, hvor avisen i en artikkel skrev at ESB overraskende nok ikke kutter renten.

Les også

Draghi forlenger seddelpressen

Massive bevegelser

FØLGER VALUTABEVEGELSENE: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Da rentefasit kom klokken 13.45 svekket euroen seg umiddelbart. Men etter at nyhetene om at ESB kommer med nye stimulerende tiltak til eurosonens økonomi, har euroen styrket seg igjen.

– Den europeiske sentralbanken skuffer aktørene i valutamarkedet, og alle investorene i valutamarkedet har sittet feil vei og nå er det en kamp om å komme seg ut først.

Slik forklarer DNB Markets valutastrateg Magne Østnor de store bevegelsene i euroen både i forkant og i kjølvannet av rentebeslutningen fra ESB.

– Blemmen fra Financial Times sådde den første usikkerheten i valutamarkedene, og euroens bevegelser mot dollar har vært massive, sier Østnor.

På dataskjermene i meglerhallen til DNB Markets observerer valutastrategen at det omsettes for «vannvittige summer».

– Det er litt skummelt at alle er så enige, bevegelsene i euro målt mot amerikanske dollar har vært ekstreme. For det er helt klart at dette er eurobevegelser, sier Østnor.

Les også

Draghi kutter renten

– Kan reverseres

Euroen har styrket seg omtrent 2,5 prosent mot dollaren siden rentebeslutningen ble offentliggjort klokken 13.45. Kursen er på 1,0855 dollar, med en kursoppgang på 2,23 prosent for dagen.

Mot den norske kronen har euroen styrket seg 1,19 prosent siden klokken 13.45. Prisen på en euro er 9,2474 kroner.

Mot det britiske pundet var det særlig etter at sentralbanksjef Mario Draghi på en pressekonferanse varslet ytterligere tiltak at euroen styrket seg - opp omtrent 0,8 prosent siden klokken 14.30. Kursoppgangen for dagen har vært 1,24 prosent, og en euro koster nå 0,7187 pund.

– Det kan godt være at de store valutabevegelsene reverseres i løpet av dagen, avslutter Østnor.

Les også

Rentebom fra Financial Times skapte euro-kaos

Tror på videre svekkelse av kronen

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror den markerte styrkingen av euroen har bakgrunn i at markedet hadde forventet noe mer fra ESB.

FØLGER VALUTAMARKEDET: Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

– Bevegelsene er nok et både en kortsiktig reaksjon for nettopp det at ESB ikke helt innfridde på forventningene i markedet, men også at man kanskje fremover vil endre litt syn på guidingen til ESB, og at det kanskje vil ta litt lenger tid å kjøpe de signalene de kommer med når det gjelder tiltak, sier Knudsen til E24.

Når det gjelder utsiktene for den norske kronen mot euroen, har Handelsbanken et scenario på 9,35 mot årsslutt, og en videre svekkelse av kronen ut i første kvartal av 2016 på 9,50.

– Dette er basert på at det er svake utsikter for norsk økonomi og utsikter til at renten i Norge vil bli satt videre ned. Vi tror på svakere krone så lenge dette bildet står seg, sier Knudsen.

Fredag er det nye møter og hendelser som kan påvirke valutamarkedet, blant annet Opec-møte og sysselsettingstall fra USA.

– Overraskelsen som stod for bevegelsene i dag var at ESB leverte en god del mindre enn det markedet var posisjonert for. Så får vi se om det kommer nye overraskelser i morgen, avslutter Knudsen.

Les også

ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

Børsfall i Europa

Etter at ESB besluttet å kutte innskuddsrenten fra minus 0,2 prosent til minus 0,3 prosent, har ikke bare Børsen i Oslo falt, men også de viktigste indeksene i Europa faller etter nyheten.

Hovedindeksen på Oslo Børs har falt med mer enn én prosent på en drøy time, og er like før klokken 15.30 ned 0,48 prosent for dagen.

Den tyske DAX-indeksen er ned 1,98 prosent, FTSE i London er ned 0,61 prosent, og CAC 40 i Paris er ned 1,61 prosent for dagen.

Les også

Draghi forlenger seddelpressen til mars 2017

Les også

ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

Les også

Draghi kutter renten

Publisert:
Gå til e24.no