- Storbritannia vil overleve hvis euroen kollapser

Britenes sentralbanksjef har stor tro på egen økonomi. 

SER MØRKE SKYER: Bank of England-sjef Sir Mervyn King under sitt første direktesendte intervju med Channel 4 torsdag.

Dominic Lipinski
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

Mens medlemmene i valutasamarbeidet kjemper for å holde euroen flytende, beroliger Storbritannias sentralbanksjef sine egne med tro på det britiske pundet.

Bank of England-sjef (den britiske sentralbanken), Sir Mervyn King, mener Storbritannia vil «komme igjennom» en kollaps av euroen.

Det sa King under et intervju med den britiske avisen Daily Express fredag.

LES OGSÅ: England trykker mer penger

- Ekstremt vanskelig

King advarte samtidig mot at det ville bli ekstremt vanskelig, men påpekte at lignende kriser har blitt taklet før.

- Jeg tror det vil bli ekstremt vanskelig, men slike ting har skjedd tidligere og jeg tror vi kan komme igjennom, men det vil bli en vanskelig periode, sa han.

Har planene klare

Sentralbanksjefen fortalte at det allerede var gjort forberedelser og at beredskapsplaner er på plass i tilfelle euroen skulle kollapse.

- Jeg tror ikke vi kan vite hva som vil skje, men jeg mener det ville vært uansvarlig å ikke ha gjort forberedelser eller ha en beredskapsplan for dette.

LES OGSÅ: Storbritannia skal begrense omfanget av krisen

King, som går av som sentralbanksjef neste sommer, ga et stikk mot sine kolleger i EU, som han mener ikke har gjort nok for å stoppe truslene mot valutasamarbeidet.

- De har jobbet veldig hardt de siste to årene for å unngå nøyaktig det og det er derfor de har vært fast bestemt på å beholde alle landene i euroen som medlemmer.

- Men jeg tror det ikke er noen garantier for at de vil klare det. Og jeg tror det er disse mørke skyene i form av usikkerhet som henger over britisk næringsliv, som de gjør med det amerikanske, sa sentralbanksjefen.

Han advarte mot at tiltakene fra Den europeiske sentralbanken (ESB) for å avverge eurokrisen ikke er en langsiktig løsning, men at de kan «kjøpe tid» for å finne andre svar.

(saken fortsetter under bildet)

KRISERAMMET: Storbritannias økonomi sliter, og Bank of England forventer ingen vekst i år.

Stefan Rousseau

- Han har våknet

Parlamentsmedlem for Det konservative parti, Douglas Carswell mener sentralbanksjefen endelig har våknet opp og forstått det mange eksperter har visst lenge:

- Han har endelig våknet opp til det faktum at en post-euro-verden kan vise seg å være en positiv fremtid for oss, sa Carswell.

Mange eksperter tror eurosonen kan begynne å fragmenteres dette året, med Hellas som første land til å gi opp samarbeidet.

- Usikre utsikter

I august kuttet Bank of England sine sine vekstprognoser til nær null prosent. Tidligere hadde banken regnet med en vekst på rett under én prosent.

- Utsiktene til vekst i britisk økonomi er uvanlig usikre, skrev sentralbanken i en rapport.

LES OGSÅ: Spår tunge tider

Budsjettunderskudd

Kort tid etter opplevde Storbritannia et uventet budsjettunderskudd.

Flere økonomer hadde ventet et budsjettoverskudd på 2,5 milliarder pund i juli,men ferske tall fra Storbritannias statistiske byrå viste at det endte med et underskudd på 600 millioner pund.

Den britiske regjeringen har som mål å få statsbudsjettet i balanse innen 2015. Britisk økonomi har vært i resesjon i ni måneder på rad.

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. Bank of England holder rekordlav rente

  2. Bank of England holdt igjen seddelpressen

  3. Bank of England holderrenten i sjakk

  4. Annonsørinnhold

  5. Rentero i Storbritannia

  6. Storbritannias sentralbank spår tunge tider