OECD:- Verdensøkonomien er langt fra reddet

OECD advarer mot et mulig finansielt sjokk.

RISIKO: Eurosonen er én av to nøkkelfaktorer som kan skape global krise, mener OECD. Her fra en demonstrasjon i Spania.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Spesielt er det to ting som bekymrer organisasjonen: Den varslede budsjettkrisen i USA - mye omtalte «The fiscal cliff» - og gjeldskrisen i Europa.

- Verdensøkonomien er langt fra reddet. Dersom budsjettkrisen i USA inntreffer, kan den tippe en allerede svak økonomi inn i resesjon. Samtidig kan krisen i eurosonen føre til et større finansielt sjokk og globale nedgangstider, sier OECDs generalsekretær Angel Gurria i forbindelse med presentasjonen av organisasjonens halvårlige finansanalyse.

Les også: Bono om «Fiscal Cliff»: - Frykter at kuttene vil ta liv

«The fiscal cliff» er betegnelsen på 600 milliarder dollar i skatteøkninger og innstramninger i det offentlige amerikanske forbruket som trer i kraft fra nyttår. De folkevalgte forhandler nå på spreng for å unngå disse.

ADVARER: Generalsekretær Angel Gurria i OECD.

- Regjeringene må handle bestemt og ta i bruk alle virkemidler for å skape optimisme, styrke den økonomiske veksten og øke sysselsettingen, både i USA, Europa og alle andre steder, sier Gurria.

Euro-resesjon til 2013

Ifølge OECD er det ventet 1,4 prosent vekst i medlemslandene neste år, før den tar seg opp og ender på 2,3 prosent i 2014.

Dersom budsjettkrisen i USA avverges, er det ventet at landet vil oppleve to prosent vekst i 2013, før den stiger til 2,8 prosent i 2014. Det japanske bruttonasjonalproduktet (BNP) er ventet å stige med 0,7 prosent i 2013 og 0,8 prosent i 2014.

Les også: Pimco: USAs problemer går forbi ett enkelt stup

Eurosonen er i resesjon, og vil ifølge analysen forbli der til tidlig 2013. Det er ventet negativ vekst på 0,1 prosent neste år, før veksten tiltar og ender på 1,3 prosent i 2014.

Reformer er nøkkelen

Mest optimistiske er OECD på vegne av Kina. Landet har hatt desidert størst vekst av de større nasjonene i 2013, og vil tross utflating fortsette den positive trenden fram mot 2014. Det er ventet økning i landets BNP på 8,5 prosent i 2013 og 8,9 prosent i 2014.

Les også: Enorme utfordringer for Kinas nye leder

OECD er også positiv til utviklingen i vekstmarkeder som Brasil, India, Indonesia, Russland og Sør-Afrika.

Tiltakene i eurosonen bærer frukter, men det trengs ytterligere stimulering i en rekke land. Dersom dette gjøres, vil også framtiden til Europa se lysere ut, ifølge analysen.

- Utsiktene viser et positivt scenario som kan oppstå dersom besluttsomme politiske grep tas for å øke tillitten til selskapene og forbrukerne, og for å skape flere jobber og økt vekst. Hurtig og bred igangsettelse av strukturelle reformer, ikke minst i arbeids- og produksjonsmarkedene, er nøkkelen til dette scenariet, skriver OECD.

Les også: To land dropper Eurovision - ble for dyrt

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er en internasjonal organisasjon for industriland. Fellesnevneren for de 34 medlemslandene er markedsøkonomi og demokrati. Norge ble medlem i 1961.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. OECD spår vekstøkning neste år

  2. OECD til Norge: - Aldri for sent å endre kurs

  3. Ratingbyrå til Obama: Unngå budsjettkrise - eller mist trippel A

  4. Stemningen surner i budsjettsamtalene

  5. OECD-sjef: – Draghi bør få frie tøyler