Bankene melder om økt etterspørsel etter fastrentelån

Etterspørselen etter boliglån holdt seg stabil i første kvartal, men fremover ventes det et lite fall. Samtidig etterspør flere fastrentelån.

Norges Banks undersøkelse viser at bankene venter litt lavere etterspørsel etter boliglån i andre kvartal.
Publisert:

Det viser Norges Banks utlånsundersøkelse.

Sentralbanken spør hvert kvartal de største bankene i det norske markedet om endringer i etterspørselen og tilbudet av kreditt for husholdninger og bedrifter.

I første kvartal var etterspørselen etter boliglån lite endret, men i andre kvartal antar bankene at etterspørselen blir litt lavere, viser undersøkelsen.

Flere vil ha fastrente

«Etterspørselen etter fastrentelån økte litt i første kvartal, og bankene venter en liten økning også i andre kvartal», skriver Norges Bank.

Les også

Venter høyere fastrenter: – Det lønner seg å være rask

Samtidig har det hverken blitt særlig lettere eller vanskeligere å få lån. Bankene melder at den såkalte kredittpraksisen overfor husholdningene var omtrent uendret sist kvartal, og det er heller ikke ventet endringer i dette kvartalet.

Bankene melder om økte utlånsrenter og økte finansieringskostnader, og at utlånsmargin falt litt i første kvartalet. Fallet var mindre enn i foregående kvartaler, viser undersøkelsen.

Stigende renter

Norges Bank hevet styringsrenten senest i mars til 0,75 prosent, etter at sentralbanken tok det første steget bort fra nullrenten etter pandemien i fjor høst.

Sentralbanken har samtidig varslet at renten trolig vil bli satt opp tre ganger til i år, og deretter videre til en rentetopp på rundt 2,5 prosent i 2023.

Les også

Swedbank venter færre rentehopp: – Vi tåler det ikke

Bankene har fulgt etter og satt opp boliglånsrentene. Ifølge SSB har den gjennomsnittlige renten på nye utlån med flytende rente steget fra rundt 1,7 prosent i september til 2,1 prosent i februar.

I boligmarkedet har prisene steget mye i starten av året. Ifølge Eiendom Norge var første kvartal det sterkeste i boligprisstatistikkens historie.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om